Harrastaja löysi Suomesta uuden sudenkorentolajin – lännenkirsikorennolla on yksi omaperäinen piirre

1:42
Moni on tänäkin kesänä nikkaroinut kotipihalleen hyönteishotellin. Niin on tehty myös Raisiossa, mutta siellä hotelliin haluttiin pientä ekstraa.

Suomesta on löytynyt uusi sudenkorentolaji, lännenkirsikorento. Ruotsissa yleisen korennon leviämistä Suomeen oli osattu jo odottaa.

Suomen Lajitietokeskuksen foorumilla huomattiin elokuun lopulla, että korentoharrastaja on lisännyt tietokeskuksen sivuille kuvan ihan uudesta sudenkorentolajista. Harrastaja oli ikuistanut korennon Ahvenanmaan Getassa. 

Helsingin yliopisto kertoo tiedotteessaan, että muut harrastajat osasivat tunnistaa uuden lajin pian lännenkirsikorennoksi (Sympecma fusca).

Lajilla oli jo suomenkielinen nimi, sillä sen leviämistä Suomeen oli osattu odottaa.

– Uuden sudenkorentolajin paljastuminen laji.fi-portaalista oli mukava löytö. Havainto rekisteröitiin Lajitietokeskuksen tietokantaan ja täydentää nyt tietojamme Suomen lajistosta, kertoo Lajitietokeskuksen ylläpitäjä, tietotekniikka-asiantuntija Mikko Heikkinen Luomuksesta, Helsingin yliopistosta.

Sudenkorentoasiantuntija ja Suomen sudenkorennot -kirjan kirjoittaja Sami Karjalainen ei yllättynyt lännenkirsikorennon Suomen valtauksesta.

– Lännenkirsikorennon löytyminen Suomesta ja Ahvenanmaalta ei ollut yllätys, sillä se on esiintynyt jo pitkään Ruotsin rannikolla Ahvenanmaan lähellä, Karjalainen toteaa.

Kirsikorento on aikuistalvehtija

Kirsikorennot ovat aikuistalvehtijoita muista Suomessa tavatuista sudenkorennoista poiketen. Ne parittelevat ja munivat keväällä, ja toukat kehittyvät aikuisiksi kesän aikana. 

Nyt löydetyn lännenkirsikorennon sukulaislaji idänkirsikorento (Sympecma paedisca) löydettiin Suomesta ensi kerran 2002, ja se on jo vakiintunut Etelä-Suomeen.

Lajimäärä lisääntyy ilmaston lämmetessä

Suomessa tavattujen sudenkorentolajien määrä on nyt 63. Lajimäärä on lisääntynyt nopeasti sudenkorentoharrastuksen kasvun ja ilmaston lämpenemisen myötä. 

2000-luvulla on löydetty peräti yksitoista Suomelle uutta sudenkorentolajia.

Luonnontieteellisen keskusmuseon Luomuksen ylläpitämä Suomen Lajitietokeskus vastaanottaa ja kokoaa luontoharrastajien havaintoja kaikista eliöryhmistä. 

Joskus harrastajien havainnot saattavat paljastaa entuudestaan tuntemattomia lajeja tai tunnettuja lajeja uusilta elinalueilta. 

Harrastajat ilmoittavat havainnoistaan aktiivisesti

Harrastajat ovat aktiivisia lisäämään luontohavaintojaan Lajitietokeskukseen.

Tänä vuonna Lajitietokeskuksen oman havaintopäiväkirja Vihko-palvelun kautta on ilmoitettu jo yli 200 000 havaintoa ja keväällä julkaistun iNaturalistin, suomeksi käännetyn kansainvälisen luontohavaintosovelluksen, kautta lähes 170 000 havaintoa.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja