Mainos

Harmillinen tieto lomalaisille: ”Helteitä saadaan odotella vielä pitkään"

Helteet näyttävät olevan toistaiseksi ohi. Kesälomalaiset ympäri Suomen saavat tyytyä tulevien viikkojen aikana lämpimään, mutta epävakaiseen säähän.

Viime viikonloppuna juhlittiin yhtä 2000-luvun helteisimmistä juhannuksista. Sunnuntaina lämpötilat hätyyttelivät kesän ennätyslukemia ja monilla paikkakunnilla päästiin nauttimaan yhdestä kesän lämpimimmistä päivistä.

Forecan päivystävä meteorologi Ilkka Alanko kertoo, että lämpimin ilmamassa on nyt väistymässä Suomen yltä. Tulevan viikon aikana säät pysyttelevät epävakaisina ympäri maata.

– Säät kyllä jatkuvat edelleen lämpiminä, mutta epävakaisina. Ylimmät lämpötilat ovat Lappia myöten hieman 20 asteen yläpuolella, mutta sateita tulee siellä täällä. Sateissa lämpötila on noin 15-17 astetta alimmillaan. Säät eivät viilene kovinkaan paljon, mutta helteet ovat ohi toistaiseksi.

Koko Suomea lempiviä kesähelteitä saadaan Alangon mukaan odotella vielä pitkään heinäkuun puolelle.

– Koko maata ajatellen seuraavat kaksi viikkoa ovat aika lämpimiä, mutta epävakaisia. Helteisin ilmamassa jää Suomen eteläpuolelle. Kaakkois-Suomessa voidaan sateiden välillä kuitenkin päästä ajoittain aika lähelle hellelukemia.

– Sateiden ajoitukset vielä elävät, mutta suurempaa muutosta ennustukseen ei ole tiedossa. Korkeapainetta ei ole vielä näköpiirissä.

Alkukesästä ukkostanut vain vähän

Alkukesä on jäänyt ukkossäiden osalta keskimääräistä hiljaisemmaksi.

Ilmatieteen laitoksen ilmastopalvelun meteorologi Pauli Jokinen kertoo, että toukokuussa Suomessa paikannettiin noin 5000 maasalamaa, kun pitkän ajan keskiarvo on noin 8000.

Vastaavasti kesäkuussa on paikannettu tähän mennessä 9000 maasalamaa, kun pitkän ajan keskiarvo on noin 35 000 salamaa.

– Viime vuonna salamia oli kesäkuussa vieläkin vähemmän, noin 3500. Viime vuosi oli kyllä muutenkin hyvin hiljainen ukkoskausi.

Pitkän ajan keskiarvo koko vuodelle on noin 136 000 maasalamaa. Viime kesänä Ilmatieteen laitoksen salamanpaikannusanturit havaitsivat vain noin 30 000 maasalamaa.

– Kyllä ne ennätyskesät löytyvät tuolta menneiltä vuosikymmeniltä. Aika monta tällaista hiljaisempaa ukkoskesää on nyt ollut. Keskiarvot eivät kuitenkaan ole välttämättä paras mittari kuvaamaan aktiivisuutta, koska voi olla hyvinkin paljon salamia tai erittäin kuiva ukkoskesä riippuen suursäätilasta. 

Katsomo-video ei ole saatavilla


1:46

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.