Harhaanjohtavat ruoat: Onko juustosi sittenkään juustoa?

Tiedätkö todella, mitä suuhusi pistät?

Vaikka luonnollisuustrendi onkin jyllännyt elintarvikealalla jo jonkin aikaa, löytyy eineshyllyiltä silti edelleen tuotteita, joiden valmistukseen on käytetty ruoankaltaista ruokaa. Juustomakkaran juusto ei läheskään aina ole juustoa ja muffinien mustikatkin saattavat todellisuudessa olla pelkkää keinotekoista massaa väriaineella höystettynä.

Jos haluat suosia luonnollisia aineksia, ole tarkkana näiden tuotteiden kanssa:

1. Mustikka

Monissa kotimaisissa tuotteissa mustikka on aitoa mustikkaa, mutta tuontituotteiden kanssa kannattaa olla tarkkana. Mustikat voivat nimittäin vain imitoida aitoja mustikoita. Valemustikat valmistuvat esimerkiksi dekstroosista, palmuydinöljystä, jauhoista, sitruunahaposta, selluloosakumista, maltodekstriinistä, keinotekoisista makuaineista sekä sinisestä ja punaisesta väristä.

2. Juusto

Valejuuston valmistus on lähes yhtä suosittua kuin itse juuston valmistus. Monet elintarvikkeet saattavat olla juuston makuisia, mutta todellisuudessa niillä ei ole mitään tekemistä juuston kanssa. Valejuusto syntyy useimmiten täyteaineista, öljystä ja emulgaattoreista.

3. Valkosuklaa

Kaikki valkoisen värinen suklaa ei todellakaan ole aitoa valkosuklaata. Euroopan unionin mukaan aito valkosuklaa on valmistettu kaakaovoista, maidosta tai maitotuotteista sekä sokereista. Valkosuklaan on on sisällettävä vähintään 20 prosenttia kaakaovoita ja vähintään 14 prosenttia maidon kuiva-ainetta.

4. Kermavaahto

Purkista pursotettava kermavaahto on usein kaukana aidosta, itse kermasta vatkatusta vaahdosta. Purkki pitää sisällään usein runsaasti säilyvyyttä parantavia kemikaaleja. Purkin kyljessä ei ole mainintaa kermasta, koska tuotteessa ei ole käytetty kermaa.

5. Appelsiinimehu

Appelsiinitäysmehu ja appelsiinimehu voivat poiketa toisistaan suuresti. Kun appelsiinitäysmehussa appelsiiniä on 100 prosenttia, voi appelsiinimehu sisältää aitoa hedelmää vain muutaman prosentin verran. Appelsiinin makuiset mehut, kuten tietyt mehutiivisteet saattavat sen sijana olla täysin keinotekoisesti valmistettuja. Näissä mehuissa aito appelsiini on korvattu aromeilla ja makeutusaineilla.

6. Guacamole

Purkissa myytävä guacamole on usein kaukana aidosta avokadokastikkeesta. Kotona valmistetun guacamolen pääaineksena käytetään avokadoa, mutta kaupan versioissa avokadoa saattaa olla alle prosentti! Suomessa esimerkiksi Pirkka onkin joutunut nimeämään tuotteensa uudelleen avokadonmakuiseksi dippikastikkeeksi, sillä tuotteessa on käytetty ainoastaan alle prosentin verran avokadojauhetta.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat