Häpeä voi eristää mielenterveysongelmaiset – järjestö haluaa viranomaiset taistelemaan mielenterveyshäiriöiden häpeäleimaa vastaan

Vanhempien tausta vaikuttaa nuorten hyvinvointiin –"Varhaiskasvatukseen panostettava" 2:44

Mielenterveyden keskusliitto vaatii valtakunnallista kärkihanketta poistamaan mielenterveyden häiriöihin liittyvää häpeäleimaa. Liiton mukaan Suomi on ainoa Pohjoismaa, jossa tällaista hanketta ei vielä ole.

Videolla Helsingin kaupungin toimialajohtaja Tommi Laitio kommentoi THL:n tutkimusta, josta käy ilmi, että viidesosalla vuonna 1997 syntyneistä nuorista on jokin psykiatrinen diagnoosi.

–  Muissa Pohjoismaissa julkisella rahoituksella on jo toteutettu menestyksekkäitä kansallisia ohjelmia häpeäleiman vähentämiseksi. Suomessa stigmanvastainen kärkihanke on saatava seuraavaan hallitusohjelmaan, sanoo liiton puheenjohtaja Tarmo Raatikainen tiedotteessa.

Liitto kertoo, että häpeä ja ennakkoluulot eristävät mielenterveyden häiriöihin sairastuneita sekä vaikeuttavat avun hakemista ja toipumista, kun mielenterveysongelmia kokeneet samastuvat ympäristön asenteisiin.

Mielenterveyden keskusliiton ja sosiaali- ja terveysministeriön viimevuotisen Mielenterveysbarometrin mukaan lähes 40 prosenttia mielenterveyskuntoutujista on sitä mieltä, että psyykkisen sairauden vuoksi joutuu leimatuksi.

Mielenterveysalan ammattilaisista näin ajattelee lähes 70 prosenttia.

Tietoa päiväkotiin ja poliiseille

Raatikaisen mukaan tärkeitä kohderyhmiä kampanjoinnille ovat perheet, päiväkodit, koulut, terveyden- ja sosiaalihuollon toimijat, poliisit ja päättäjät. Tiedon jakamisen ohella tarvetta on tarinoille toipumisesta, osallisuudesta ja onnistumisista.

Puheenjohtaja toteaa, että stigma on vakava este mielenterveyspotilaiden kuntoutumiselle.

–  Sairastunut salaa oireitaan ja viivyttelee avun hakemista. Tutkimusten mukaan on myös tavallista, että mielenterveyskuntoutuja jättää hakematta koulutuksiin tai töihin ennakoidessaan ympäristön kielteisiä reaktioita, hän kuvaa.

Mielenterveysbarometrin perusteella huoli ei ole turha: yli 60 prosenttia väestöstä uskoo tiedon työntekijän tai esimiehen mielenterveysongelmista voivan aiheuttaa työpaikan, aseman tai arvostuksen menetyksen.

Mielenterveyden keskusliiton mielenterveysviikko alkoi sunnuntaina ja kestää viikon. Teemana on Mun elämä, hyvä elämä.

Lue myös:

    Uusimmat