Ravintoloiden peruutusmaksut herättävät ammattilaisten joukossa tuntemuksia sekä puolesta että vastaan.
Yhä useammassa suomalaisravintolassa lätkäistään nyt käteen lasku, jos asiakas unohtaa peruuttaa pöytävarauksen tai tekee sen liian myöhään.
Lisää aiheesta: Ilmiö yleistyy: Ravintolat kynivät satojen eurojen uhkasakkoja
Esimerkiksi kahden Michelin-tähden ravintola Chez Dominiquessa peruuttamattomista varauksista peritään 150 euron maksu henkilöä kohden. Ravintolan keittiömestari Hans Välimäen mukaan käytännöllä pyritään samaan kuin lääkäreiden vastaanotollakin: tappioiden minimoimiseen.
– Nettivarauksen yhteydessä asiakas joutuu ruksaamaan kohdan, jossa hän hyväksyy varausehdot. Puhelimessa emme siitä yleensä mainitse. Eihän se tietenkään ole ravintolalle mikään bisnes, emmekä me kehota ketään unohtamaan varaustaan, Välimäki muistuttaa.
Chez Dominiquessa joudutaan Välimäen mukaan harvoin perimispuuhiin, vaikka joskus suuremmallekin laskulle olisi ollut enemmän kuin aihetta.
– 2000-luvun alussa meille selvisi sattumalta, että eräässä pörssiyhtiössä tehtiin isoja varauksia samaan aikaan kolmeen tai neljään eri ravintolaan ja vasta viime hetkellä päätettiin, että mihin mennään syömään. Se oli heidän mielestään ilmeisesti hauskaa. Yksi ravintola voitti ja muut jäi nuolemaan näppejään, Välimäki muistelee.
"Ymmärrettävää pienissä ja suosituissa ravintoloissa"
Suositussa helsinkiläisravintola Chef & Sommelierissa ei olla otettu käyttöön peruutusmaksuja. Ravintolan keittiömestari Sasu Laukkonen kertoo kuitenkin ymmärtävänsä maksut erityisesti pienten ravintoloiden kohdalla.
– En tiedä, onko se kuitenkaan hirveän hyvä juttu. Se on ihan ymmärrettävää, jos kyseessä on ravintola, johon jengi matkustaa pitkän matkan päästä. Sanotaan nyt vaikka Maemo Oslossa, jolla on tasainen kolmen kuukauden jono ja varaukset täyttyvät heti, Laukkonen pohtii
Laukkosen 20-paikkaisessa ravintolassa on kuitenkin otettu käyttöön erilainen lähestymistapa. Yllättävien peruutuksien sattuessa henkilökunta paiskii itse töitä pöytien täyttämisen eteen.
– Jos meille tulee 10 hengen peruutus, niin olemme toki harmissamme. Mutta käytämme sen jälkeen niitä työkaluja, jotka on meille kaikista parhaita. Laitamme Facebookiin, että nyt vapautui juuri pöytiä ja sitä kautta saamme yleensä nopeasti paikat täyteen.
Ravintolat Lippupalveluun?
Chef & Sommelierissa osataan varautua myös ennakkoon: jos henkilökunnalle herää pienikin epäily siitä, ettei asiakas ehkä ole tulossa, lähetetään varauksen tehneelle muistutustekstiviesti. Jos vastausta ei kuulu, on henkilökunnalla jo pieni aavistus illan kulusta.
– Siinä vaiheessa pidetään jotain ihmistä holleilla. Kun joku soittaa ja kysyy samalle illalle vapaata pöytää, voidaan jo varovasti sanoa, että meillä saattaisi olla vapaana pöytä kello 21.30. Sitten voimme soittaa tälle ihmiselle, jos aavistukset osuvat oikeaan. Aina se ei toki mene näin, mutta silloin kun menee, niin voidaan olla iloisia siitä, että tehtiin se duuni.
Chef & Sommelierin keittiömestari Sasu Laukkonen on pohtinut myös muita lähestymistapoja yllättäville viime hetken peruutuksille.
– Uutisissa oli juttua, että hyviin ravintoloihin jonotetaan nyt samalla tavalla kuin teatteriin. Rupesin sen jälkeen miettimään, että jos meidän pieni ravintola nousisi yhtäkkiä maailmanmaineeseen, niin löisin ehdottomasti liput myyntiin Lippupalveluun. Jos ostat teatteriliput, niin ei tarvitse miettiä mitään ehtoja. Sä joko menet, tai sitten et mene. Joka tapauksessa se on maksettu jo.
Lisää aiheesta: Ilmiö yleistyy: Ravintolat kynivät satojen eurojen uhkasakkoja
Petra Kiiski/MTV3
Uusimmat
-
17:36
SDP:n esitys torpattiin: Työrauhalakia ei palauteta perustuslakivaliokunnan käsittelyyn
-
17:32
Ulosmarssi jakoi mielipiteitä Järvenpään jättilukiossa – "Mitä muita lupauksia hallitus rikkoo?"
-
17:32
Suomessa tehdään paljon ilkivaltaa autoihin – tällaiset vahingonteot käyvät kalliiksi
-
17:31
Entisen Hollywood-tuottaja Harvey Weinsteinin 23 vuoden vankeustuomio kumottiin New Yorkissa
-
16:53
Oppilas toi kouluun Puolustusvoimien ampumatarvikkeen Hämeenlinnassa
-
16:52
Sadan vuoden vappuperinne katkeaa Helsingissä – opiskelijat järjestävät sen sijaan yllätyksen
-
16:44
Perparim Hetemaj'n Huuhkajat-ura alkoi myrkyllisesti – ex-päävalmentajalta yhä jääkylmä reaktio: "Ei."
-
16:42
Suomelle historiallinen paikka Pariisin olympialaisissa – "Tuntuu tosi hyvältä"
-
16:36
Kymmenet suomalaisyhtiöt ovat julkaisseet tänään tuloksensa – tässä tärkeimmät tiedot
-
16:30
Tunnistaisitko? Tinni Wikström nuoruuskuvissa: "Irc-galleriaan kurkkaaminen ei pettänyt tälläkään kertaa"
-
16:29
Kaisa Korhonen on kuollut – näin Jussi Chydenius muistelee äitiään
-
16:19
Tällaisia seurauksia ministeri Meri haluaa alle 15-vuotiaille rikoksista: Kännykkä pois, arestia, siivoamista…
-
16:16
Presidentti Stubbin terveydestä julkaistiin lausunto – lue professorin arvio sanasta sanaan
-
16:15
Yli 150 luotsivalasta rantautui Australiassa – “Ihmiset ovat järkyttyneitä”
-
16:09
Huomasitko tämän? Pelicansin voittomaalissa kiistanalainen hetki
-
16:01
Yhdysvaltojen talouskasvu jäi ennakoitua hitaammaksi – huolena myös inflaatio
-
16:01
Vieraannuttaminen voi aiheuttaa lapselle trauman: "Vanhemmalta kyllä puuttuu siinä kohtaa empatiakykyä"
-
15:58
Ronnie O'Sullivan jyräsi MM-snookerissa – naulasi myyttisen tilastosaavutuksen
-
15:54
Suomen ennätys parani minuuteilla – upea juoksutulos Italiassa
-
15:29
Liverpool-kapteenilta poikkeuksellinen jyrähdys joukkuekavereilleen
-
Lataa lisää