Mainos

Hannu otti valokuvan pihaltaan joka päivä vuoden ajan, tuloksena upea video: ”Ei monta aurinkoista päivää näyttänyt olevan”

1:00

Joensuulainen Hannu Asikainen halusi viedä valokuvausharrastuksensa askeleen pidemmälle tallentamalla koko vuodenkierron pihallaan ja kokoamalla kuvat yhtenäiseksi timelapse-videoksi. Videon kaikki kuvat on napattu samalla paikalla, jolloin vuoden kulku näkyy selkeästi.

Idea videoon oli syntynyt jo aiemmin. Vuonna 2016 Hannu Asikainen kuvasi pihansa tilan kehitystä käsivaralta parin kuukauden ajan. Viime vuonna hän kuitenkin asensi pöydälle jalustan kameroineen, jolla kävi näppäämässä kuvan joka päivä.

– Jostain se idea vain tuli. Olen seurannut pihan kehitystä aikaisempinakin vuosina. Talvisin lyön maahan tolpan, jonka avulla näen lumikerroksen nousun ja laskun, jota voi seurata myös videolla, hän kertoo videon taustoista.

Jonkin verran kamera liikkui kuvien välissä, mutta pihalla olevien telineiden avulla kamera oli mahdollista kohdistaa uudelleen oikeaan paikkaan. Yli 90 prosenttia kuvista on otettu noin kello 12, loput aamu- tai iltapäivällä.

– Kun koirat syövät kello 12, muistin aina samalla, että piti ottaa se kuva, Asikainen kertoo ajankohdan taustasta.

Asikainen kokosi kuvat yhteen kuukausittain, ja viimein eilen hän sai napattua kuvista viimeisen ja kokoamaan materiaalin yhteen.

17 päivää jäi kuvaamatta

Aivan jokaisena vuoden päivänä kuvaa ei saatu otettua, sillä sarjasta puuttuu yhteensä 17 päivää. Esimerkiksi heinäkuussa hän oli reissussa seitsemän päivän ajan, jolloin ei päässyt käyttelemään kameraa. Helmi-, maalis-, huhti-, loka-, marras- ja joulukuu on kuitenkin saatu tallennettua kokonaisuudessaan.

Antoisaa ja mielenkiintoista videon tekeminen ja sen kehittymisen seuraaminen Asikaiselle oli. Kesällä ei juuri tapahtunut hänestä mitään, mutta aurinkoisina päivinä huomaa helposti, miten nopeasti talon varjo siirtyy päivien kuluessa.

– Talon on ikkunasta katsoen suoraan pohjoiseen. Päivä päivältä voisi mitata, miten paljon se (varjo) nurmikolla siirtyy, hän pohtii pohjoisen lyhyttä kesää.

– Ei kovin montaa aurinkoista päivää viime vuonna näyttänyt olevan, hän toteaa.

Eläkeläisyys mahdollisti

Eläkkeellä oleva Asikainen ei ole mikään sunnuntaivalokuvaaja, vaan on harrastanut kuvaamista pitkään monien muidenkin projektien, kuten verkkoon kokoamansa Suomen kirkkojen kuvasarjan kanssa.

Kotoa löytyy valtaisa määrä dioja, mutta nykyään otettujen valokuvien määrää lisää huomattavasti digikamerakuvaamisen halpuus. Projektin onnistumisen kannalta keskeistä oli, että Asikainen nauttii nyt eläkepäivistään.

– Ei työelämässä olisi tällainen ollut mahdollista, hän toteaa.

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.