Oululaiskuvaajan 12 vuoden projekti tuli päätökseen: Erityisen tarkka kuva Linnunradasta niittää mainetta ympäri maailmaa

2:38
Tältä näyttää ensimmäinen laatuaan oleva kuva Linnunradasta!

Jukka-Pekka Metsävainion kiinnostus tähtien kuvaamisen alkoi 25 vuotta sitten. Nyt hän on ottanut tiedettävästi ensimmäisenä henkilönä poikkeuksellisen kuvan Linnunradasta.  

– Kalpea pieni piste taivaalla kurkkasi teleskoopin läpi, niin se olikin kokonainen maailma. Siinä oli Saturnus ja renkaat leijuivat ympärillä. Se oli huikea kokemus, Metsävainio luonnehtii kiinnostuksen heräämistä avaruuden kuvaamiseen.  

Tästä hetkestä on kulut 25 vuotta ja astronomiseksi luontokuvaajaksi itseään luonnehtiva mies toivoo edelleen löytävänsä samanlaisen maagisen tunteen kuvillaan. 

Vuosien kuluttua Saturnuksen havaitsemisesta Metsävainio aloitti projektin, joka kesti noin 12 vuotta. Maaliskuun puolivälissä saavutettiin projektin huipennus, kun panoraamakuva näki päivänvalon. 

Metsävainio kuvasi Linnunrataa vuosien ajan ja sai aikaansaannoksiaan yhdistelemällä luotua poikkeuksellisen laajan kuvan. 

Kuvan laajuutta voi olla vaikea ymmärtää: se on 1,7 gigapikseliä, eli pituutta on yli 100 000 pikseliä. 

Tiedossa ei ole, että kukaan olisi aiemmin kuvannut Linnunrataa näin laajakulmaisesti tällä tarkkuudella. Kuvasta voi havaita pienimmätkin yksityiskohdat ja siinä on näkyvissä Metsävainion arvion mukaan jopa yli 20 miljoonaa tähteä. 

Teos pitää sisällään kuvia myös esimerkiksi supernovajäännöksistä, joita ei ole aiemmin ikuistettu kunnolla. 

Metsävainio on julkaissut kuvia projektistaan sekä myös muustakin kuvaamisesta sivuillaan

Sähköposti täynnä yhteydenottoja ulkomailta

Metsävainio tunnustaa, ettei ole julkisuushakuinen henkilö ja julkisuusmäärä ahdistaa hieman. 

– Kuvaisin kyllä, vaikka kukaan ei katsoisi. Olen itse utelias. 

Kuvia on julkaistu ympäri maailmaa ja niistä on tehty videoita. Esimerkiksi Kiinassa tehty video keräsi muutamassa päivässä noin viisi miljoonaa katselukertaa. 

Kuvaajan sähköposti on myös räjähtänyt ja hän luonnehtii sen olevan lähes käyttökelvoton. Viestejä on satanut tuhansia ja niihin on ollut mahdotonta vastata.  

– Minulla on aiemmin mennyt muutama kuva viraaliksi ja kohu on kestänyt pari päivää. Nyt kohu on kestänyt jo viikkoja, hän ihmettelee. 

Metsävainio on palkannut agentuurin hoitamaan asioita, sillä hänen omat kätensä eivät enää yksinkertaisesti riitä kaikkien yhteydenottojen läpikahlaamiseen. 

Uusia projekteja on jo tiedossa, mutta Metsävainio on niistä vielä vaitonainen. Niiden lisäksi hän aikoo kuvata vielä lisää materiaalia Linnunradan kuvaan. 

– Tuossa on melkein elämäntyö yhdessä kuvassa, mutta en aio lopettaa tähän.  

Katso ylhäällä olevalta videolta poikkeuksellinen otos ja kuvaajan ajatukset vuosien projektista!

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja