Hannes Hyvönen yritti itsemurhaa – päätyi psykiatriselle osastolle: "En jumalauta pysty saamaan itseäni edes hengiltä"

7:49
Hanne Hyvönen kertoo elämästään jääkiekkoilijana ja lopettamisen jälkeisestä ajasta: "Oli hankala löytää tavallinen arki."

Elämäkertakirja Häkissä – Hannes Hyvösen tarina (WSOY) paljastaa, miten vaikeaa jääkiekkoilun jälkeinen elämä oli menestyneelle urheilijalle.   

Hannes Hyvönen teki komean uran jääkiekkoilijana. Hän nousi NHL:ään ja maajoukkueeseen asti. Uran jälkeen hänen oli kuitenkin vaikea saada elämästä kiinni.  

Ongelmat alkoivat kasaantua alkuvuodesta. Hyvönen jäi Ruotsiin Karlstadiin, jossa hänen ex-vaimonsa ja kaksi lastaan asuivat.  

Arki täyttyi päihteidenkäytöstä, ja säästötkin alkoivat huveta. Töitä ei ollut näköpiirissä, ja hän tunsi olonsa yksinäiseksi.  

Hyvönen soitti itkuisen puhelun siskolleen Helille.  

– Haluaisin tappaa itseni, hän tunnusti.  

Päätti hirttäytyä, päätyi mielisairaalaan 

Kevät ei tuonut parannusta tilanteeseen. Hyvönen tunsi olonsa surkeaksi katsoessaan MM-kisoja, jossa nuoret pelaajat iloitsevat voimansa tunnossa. Se aika oli häneltä lopullisesti ohi.  

– Otan lisää punaviiniä. Otan lisää pillereitä. Lakkaan syömästä. En pysty enää nukkumaan. Istun valveilla yöt läpeensä.  

Hyvönen päättää hirttäytyä asunnon kattohirsiin, mutta ongelmana oli, ettei hän saanut ripustettua narua kolmen ja puolen metrin korkeuteen.  

– En jumalauta pysty edes saamaan itseäni hengiltä. Olen luullut kaiken kattavan häpeän olevan sietämättömintä, mutta tämä on vielä pahempaa. Tiedän, että minun on kuoltava, mutta en keksi siihen keinoa.  

– Olen jo ajat sitten menettänyt kykyni pitää ajatukseni kasassa ja suunnitella yhtään mitään. Tuntuu, että kuolen ihan vain näin, tähän tärinään, itkuun ja lohduttomuuteen korkean kattoni alla toukokuun hiljalleen pimenevässä kevätyössä. 

Hyvönen sai kuitenkin soitettua ystävälleen Pietrolle. Hän tuli paikalle Hyvösen ex-vaimon kanssa ja toimitti sekavan miehen psykiatriseen sairaalaan. Verestä mitattiin alkoholia 2,7 promillea.  

Diagnoosi: vaikea masennus 

Hyvönen jäi sairaalaan pidemmäksi aikaa, ja hänellä todettiin vaikea-asteinen masennus. Parin viikon kuluttua olo alkoi kohentua. Hyvönen saa masennuslääkkeitä ja hankkii oman terapeutin.  

Toipuminen on kuitenkin vasta alussa.  

– Ei ihmistä pelasta se, että ulkoapäin annetaan lääkettä ja terapiaa. Sellainen voi auttaa, mutta kipeät asiat parantaa lopullisesti vain ihminen itse. Eikä sitä voi tehdä, ennen kuin uskaltaa myöntää ne itselleen. 

Tätä nykyä Hyvöselle kuuluu hyvää. Hän on muuttanut takaisin Ouluun ja on kihloissa Kai Suikkasen tyttären Netan kanssa.  

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja