Hanna-Marin pajunkissaretki lasten kanssa sai erikoisen käänteen, kun oksasta löytyi keihästetty metsämyyrä – syylliseksi paljastui lintumaailman "teurastaja"

Haukiputaalaisen lapsiryhmän kevätretki sai omituisen käänteen, kun pehmoisia ja pörröisiä pajunkissoja etsineet lapset löysivät pusikosta hieman toisenlaisen yllätyksen. 


Pajunoksien keskeltä löytyi seivästetty metsämyyrä. Ensimmäisenä havainnon teki mukana ollut perheen koira.

– Ensimmäinen ajatus oli, että nyt joku on tehnyt julman pilan. Taisin huudahtaa "hyi", joten lapsetkin tulivat asiaa ihmettelemään, kertoo perhepäivähoitajana työskentelevä Hanna-Mari Suopanki

– Lapset olivat vain uteliaita ja ihmettelivät, miksi "hiiri" on siinä ja miksi sillä ei ole päätä. Keksin äkkiä hätävaleen, että ehkä se on jäänyt kissalta siihen, Suopanki naurahtaa.

metsämyyrä lukijan kuva iso
Tämä näky Hanna-Maria ja lapsia metsässä odotti.

Suopanki päätti kysyä luontoharrastajien ryhmässä, jos jollakulla olisi tietoa siitä, mikä eläin mahdollisesti tekisi tällä tavoin. Ihmisen ilkivaltaan hän ei uskonut, sillä löytöpaikka oli sen verran kaukana ja keskellä ryteikköä.

Luontoryhmässä vastaus tuli nopeasti – asialla on ollut mitä todennäköisimmin isolepinkäinen eli lapinharakka.

"Suomennettuna teurastaja"

Isolepinkäinen on pitkäpyrstöinen, rastaan kokoinen, harmaan, valkean ja mustan kirjava, pystyssä seisova varpuslintu, jonka latinankielinen nimi on Lanius excubitor. 

Latinan Lanius on suomennettuna teurastaja ja kertoo lajin petolintumaisesta käyttäytymisestä (saaliseläimen pilkkominen ja oksiin ripustaminen).

– Se nappaa saaliin ja varastoi sen tällä tavalla, sanoo Birdlifen tiedottaja Jan Södersved.

– Se on pohjoinen laji, mutta se talvehtii eteläisessä Suomessa. Näihin aikoihin se palaa taas takaisin pohjoiseen.

Selitys myös lapsille

Södersvedin mukaan seivästäminen on isolepinkäiselle tyypillinen tapa, mutta hänen arvionsa mukaan ihmiset eivät kovin usein törmää siihen luonnossa.

– Siinä mielessä löytö on kyllä ihan kiinnostava. 

Pikkulepinkäisellä on Södersvedin mukaan samanlainen tapa, mikä kohdistuu hyönteisiin.

– Se saattaa laittaa hyönteisiä piikkilankaan ja pensaan okiin. Myös esimerkiksi varpuspöllö saattaa kasata pönttöihin isoja määriä saaliita.

Seivästetty jyrsijä ei jäänyt vaivaamaan lapsia. 

– Myöhemmin kerroin kyllä, että se olikin linnun ruokaa ja lintu on sen jättänyt siihen talteen. Näytin heille isolepinkäisen kuvankin netistä, Suopanki kertoo. 

Lue myös:

    Uusimmat