Hamstraako kansa pian kahvia? Suomalaisten suosikkilajikkeen markkinahinta kovempi kuin vuosikymmeneen

VTT kehitti tavan kasvattaa kahvia kasvisoluista laboratorio-olosuhteissa 1:49
Katso myös: VTT on kehittänyt tavan kasvattaa kahvia kasvisoluista laboratorio-oloissa.

Viime vuoden loppupuolella voimakkaaseen nousuun lähtenyt arabica-kahvin hinta ei näytä merkkejä laskemisesta. Arabican niin sanottu futuurihinta nousi tänään korkeimmalle tasolleen yli kymmeneen vuoteen.

Arabica-kahvin hinta oli futuurikaupassa alkuillasta noin 259 dollaria paunalta. Tätä korkeampaa hintaa on kahvista saanut maksaa viimeksi syksyllä 2011.

Arabica on maailman käytetyin kahvilajike. Sitä käytetään myös useimmissa suomalaisten suosimissa suodatinkahveissa. 

Myös arabican jälkeen toiseksi suosituimman kahvilajikkeen eli robustan markkinahinta lähti viime vuonna rajuun nousuun.

Maailmanselittäjät: Ilmastonmuutos tuli ryminällä kahvipöytiin 10:43
MTV Uutisaamun Maailmanselittäjät pohtivat heinäkuussa ilmastonmuutoksen vaikutusta kahvin ystävien elämään.

Kahvivarastot historiallisen tyhjiä

Lukuisia raaka-ainepörssejä hallinnoivan Intercontinental Exchange Groupin eli ICE:n mukaan myös maailman kahvivarastot ovat tyhjentyneet alkuvuoden aikana historiallisen matalalle tasolle.

ICE:n keräämien tietojen mukaan maailman tunnetut kahvivarastot ovat olleet yhtä matalalla viimeksi vuonna 2000.

– Pienet varastot markkinapaikoilla ovat yksi lisäsyy kahvin hintarallille, kahviin erikoistunut analyytikko Fernando Maximiliano kertoi uutispalvelu Bloombergin mukaan alkuviikosta.

Kahvivarastojen hupenemisen lisäksi markkinoilla on arvioitu arabican hinnannousun syiksi myös globaaleihin toimitusketjuihin liittyviä ongelmia, kohonneita rahtikustannuksia sekä Brasiliaa vaivaavaa poikkeuksellista kuivuutta. 

Brasilia on maailman suurin yksittäinen kahvintuottajamaa, minkä vuoksi maan ilmastossa tapahtuvilla muutoksilla on poikkeuksellisen suuri vaikutus maailman kahvintuotantoon.

Lue myös:

    Uusimmat