Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Julkaisupäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta ja kehitys
  • Jaakko Hietanen
    Head of Digital Development
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • Makuja
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
MTV Uutiset on sitoutunut noudattamaan Journalistin ohjeita
  • Julkisen sanan neuvosto (JSN)
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Ilmastonmuutos voi uhata suomalaisten suosikkikahveja – tutkijaryhmä uskoo ratkaisun löytyneen: "Melkein kuin Graalin malja"

2:07Ilmastonmuutos voi uhata suomalaisten suosikkikahvejaIlmastonmuutos voi uhata suomalaisten suosikkikahveja – tutkijaryhmä uskoo ratkaisun löytyneen.
Julkaistu 03.05.2021 20:39

MTV UUTISET – REUTERS

Sierraleonelaisessa metsässä kasvaa kahvilaji, joka saattaa mullistaa kahvintuotannon tulevaisuudessa. Stenophylla-niminen kahvilaatu löydettiin vasta hiljattain. 

Tai oikeastaan se löydettiin uudelleen. Stenophyllaa tiedetään viljellyn Sierra Leonessa ja joissakin muissa maissa 1900-luvun alkupuolella ennen kuin nykyiset kahvilaadut korvasivat sen. Edellisen kerran sitä oltiin tavattu luonnossa 80-luvulla.

Löydön tehnyt brittitutkijoiden ryhmä pitää löytöään merkittävänä, sillä menetetyksi luultu kahvilaatu kestää ilmastonmuutosta nykyisiä suosikkikahveja paremmin. Eikä se ole ainoa etu stenophylla-kahvipavuissa.

– Ajattelimme, että toivottavasti tämän kahvin maku on edes ihan okei. Emme todellakaan odottaneet, että löydöksemme maistuu fantastiselta, kasvitieteilijä Aaron Davis sanoo Reutersille.

Hänen mukaansa mausta löytyy kaikki, mitä hyvältä kahvilta voi odottaa – hyvä runko, aromi sekä sopivasti makeutta ja kompleksisuutta.

Suosikkikahvit alttiita ilmastonmuutoksen vaikutuksille

Kaksi kahvilaatua hallitsee tällä hetkellä maailman kahvimarkkinoita, joka on kymmenien miljardien arvoinen bisnes. Noin 56 prosenttia kaikesta maailmalla juodusta kahvista on valmistettu arabica-laadun pavuista ja lähes kaikki loput robusta-laadusta.

Ilmastonmuutoksen vaikutuksia viljelylle kuitenkin pelätään.

Kahvigraffa

– Koko trooppisella kahvivyöhykkeellä viljelymahdollisuuksiin vaikuttavat jo nyt lämpötilan nousu, epäsäännölliset sateet ja lisääntyvä kuivuus, tutkija Davis selittää.

Arabican valmistuksen pelätään vähenevän ilmastonmuutoksen takia jopa puoleen nykyisestä jo seuraavan 30 vuoden aikana. Tämä on huono uutinen suomalaisille, joiden juomasta kahvista arviolta yli 95 prosenttia on arabica-laatua.

Voimakkaamman ja kitkerämmän makuinen robusta on käytössä lähinnä tummemmissa kahvisekoituksissa ja espressoissa.

Stenophyllan maku lähellä arabicaa

Stenophyllan maku on lähellä arabicaa, mutta se kestää ilmastonmuutoksen tuomia haasteita huomattavasti paremmin. Se voi menestyä jopa 6,8 celsiusastetta korkeammassa keskilämpötilassa kuin arabica. Robustaan verrattuna ero on 1,9 astetta.

Brittitutkijat toivovatkin, että löytö luo tulevaisuuden toivoa kahvinviljelyyn. Siitä riippuu kehitysmaissa jopa 25 miljoonan perheen, yhteensä noin 100 miljoonan ihmisen, toimeentulo.

Eikä stenophyllan hyvä maku ole vain sen löytäneiden tutkijoiden mielipide, vaan se on pärjännyt erinomaisesti myös ammattilaisten makutesteissä.

– Viime vuosina on löydetty muitakin kahvilaatuja, mutta missään niistä ei ole ollut samanlaista potentiaalia kuin stenophyllassa heti ensimaistelulla, lontoolainen paahtimoyrittäjä Jeremy Torz.

Hänen yrityksensä on saanut kehitellä kahveja stenophylla-pavuista.

– Tämä tuntuu melkein Graalin maljalta, jota olemme etsineet, Torz hehkuttaa.

Lisää aiheesta:

Suomalaista kahvikeksintöä hehkutetaan maailmalla – potentiaalia multimiljardien bisnekseksi: "Ensimmäisen kupin nauttiminen oli jännittävä kokemus"Tutkijat kehittelivät kahvittoman kahvin – ja se tekee hyvää niin sinulle kuin ympäristölleSuomalaisten suosikkikahvi vaarassa kadota maapallolta – juo vielä kun voit! Kirja-arvio: Kun juot, juo vähemmän ja parempaaKahvi-Suomi voi vielä huokaista helpotuksesta – kitkerä robusta haastaa arabicaa Latinalaisessa Amerikassa, mutta ei vielä syrjäytä suosikkipapuaKauhea uhkakuva: Suomalaisten rakastama kahvi saattaa loppua tulevaisuudessa
KahviMakujaKotimaa

Tuoreimmat aiheesta

Kahvi
  • 10.11.08:22
    Ruoka

    Sorrutko yleiseen kahvimokaan? Pippa Laukka: "Pitäisi olla kaksi tuntia juomatta"

  • 3.11.08:22
    Juomat

    Kahvissa piilee yllättävä terveyspommi: "Moni ei hyödynnä"

  • 31.10.11:55
    Juomat

    Kahvin joukkoon laitetaan nyt supersuosittua seosta: "Syksyn isoimpia trendejä"

  • 8.10.07:44
    Terveys ja hyvinvointi

    Näin kahvin valmistustapa vaikuttaa kolesteroliarvoihin

  • 1.10.07:45
    Ravitsemus

    Onko suodatinkahvi terveellistä? Ravitsemusasiantuntija kertoo faktat