Sierraleonelaisessa metsässä kasvaa kahvilaji, joka saattaa mullistaa kahvintuotannon tulevaisuudessa. Stenophylla-niminen kahvilaatu löydettiin vasta hiljattain.
Tai oikeastaan se löydettiin uudelleen. Stenophyllaa tiedetään viljellyn Sierra Leonessa ja joissakin muissa maissa 1900-luvun alkupuolella ennen kuin nykyiset kahvilaadut korvasivat sen. Edellisen kerran sitä oltiin tavattu luonnossa 80-luvulla.
Löydön tehnyt brittitutkijoiden ryhmä pitää löytöään merkittävänä, sillä menetetyksi luultu kahvilaatu kestää ilmastonmuutosta nykyisiä suosikkikahveja paremmin. Eikä se ole ainoa etu stenophylla-kahvipavuissa.
– Ajattelimme, että toivottavasti tämän kahvin maku on edes ihan okei. Emme todellakaan odottaneet, että löydöksemme maistuu fantastiselta, kasvitieteilijä Aaron Davis sanoo Reutersille.
Hänen mukaansa mausta löytyy kaikki, mitä hyvältä kahvilta voi odottaa – hyvä runko, aromi sekä sopivasti makeutta ja kompleksisuutta.
Suosikkikahvit alttiita ilmastonmuutoksen vaikutuksille
Kaksi kahvilaatua hallitsee tällä hetkellä maailman kahvimarkkinoita, joka on kymmenien miljardien arvoinen bisnes. Noin 56 prosenttia kaikesta maailmalla juodusta kahvista on valmistettu arabica-laadun pavuista ja lähes kaikki loput robusta-laadusta.
Ilmastonmuutoksen vaikutuksia viljelylle kuitenkin pelätään.

