Hampaiden reikiintyminen lapsuudessa yhdistyi verisuonitautiriskiin aikuisena: "Löydös on maailmanlaajuisesti uusi"

Tiesitkö? Hammaspaikkojakin pitää uusia 2:49
Tiesitkö? Hammaspaikkojakin pitää uusia

Lapsuuden yleiset suun infektiot eli karies ja ientulehdus saattavat lisätä valtimokovettumataudin riskiä aikuisena. Näin kertoo suomalainen 27 vuoden seurantatutkimus.

Tutkimustulosten mukaan verisuonitautiriski oli sitä suurempi, mitä enemmän suun tulehduksia oli ollut lapsena. Tutkijoiden mukaan suun infektioiden hoito ja ehkäisy kannattaakin aloittaa jo lapsuudessa.

Lasten suun infektioiden ja aikuisiän valtimokovettumataudin välinen yhteys paljastui lasten sepelvaltimotaudin riskitekijöitä selvittävässä valtakunnallisessa LASERI-tutkimuksessa.

–  Löydös on maailmanlaajuisesti uusi, sillä lapsuuden ajan suun infektiosta ei ole julkaistu aiemmin näin pitkiä seurantatutkimuksia sydän- ja verisuonisairausriskin suhteen, kertoo Helsingin yliopiston dosentti Pirkko Pussinen tiedotteessa.

Tutkimus alkoi 1980 ja päättyi 2007

Tutkimus alkoi vuonna 1980, jolloin yli 750 lapselle tehtiin suun kliininen tutkimus. Lapset olivat tuolloin 6-, 9- ja 12-vuotiaita. Tutkimus päättyi vuonna 2007, jolloin osallistujille tehtiin kaulavaltimonseinämän paksuuden ultraäänimittaus. Tutkittavat olivat silloin 33-, 36- ja 39-vuotiaita.

Tutkimukseen osallistuneista lapsista liki 70 prosentilla esiintyi ienverenvuotoa ja lähes 90 prosentilla kariesta. Paikkoja oli puolestaan yli 80 prosentilla lapsista. Havaittavia ientaskumuutoksia oli yli puolella tutkituista. Vain viisi prosenttia tutkituista suista oli täysin terveitä.

–  Suun tulehdusmerkkien määrä yhdistyi merkitsevästi verisuonitautiriskitekijöiden määrään erityisesti lapsuudessa, mutta myös aikuisiällä, sanoo Turun yliopiston professori Markus Juonala tiedotteessa.

Sekä ientulehduksen että karieksen määrä lapsena oli vahvasti yhteydessä kaulavaltimon seinämän paksuuteen aikuisena. Kaulavaltimon seinämän paksuuntuminen kertoo valtimokovettumataudin kehittymisestä ja kohonneesta sydän- ja aivoinfarktiriskistä.

Tutkimus tehtiin Helsingin yliopiston suu- ja leukasairauksien osastolla yhteistyössä Turun yliopistollisen keskussairaalan kanssa. Tutkimus on julkaistu yhdysvaltalaisessa JAMA Network Open -tiedelehdessä.  

Lue myös:

    Uusimmat