Hämmentävän valinnan tehnyt SaiPa-puolustaja ylivoimainen kärki tärkeässä tilastossa – asiantuntijat äityivät kiivaaseen väittelyyn toiminnan tarpeellisuudesta

8:57
"Millä sä pysäytät ittes?" – Blokkauskeskustelu rikkoi harmonian Hockey Nightin studiossa.

Laukausten blokkaaminen käynnisti kiivaan keskustelun C Moren kiekkostudiossa lauantain SM-liiga-kierroksella. Asiantuntijat Ismo Lehkonen ja Lasse Kukkonen puolustivat kiivaasti kantojaan.

SaiPan puolustaja Mario Grman komeilee ylivoimaisena kärkenä SM-liigan blokkitilastossa. Kaikkiaan 101 laukausta on kauden aikana pysähtynyt Grmanin kehoon. Ero kakkoseen on huima, sillä seuraavana tulevalla Jukureiden Mikko Kokkosella blokkeja on 65. Ässien Kasper Kotkansalo on kolmas 58 blokilla.

Erikoiseksi tapauksen tekee se, että Grman pelaa ilman alasuojia. Mies kertoo laittavansa kättä eteen, kun laukaus lähtee.

C Moren asiantuntijan Lasse Kukkosen Grmanin tapa ainakin saa hämilleen. Kukkonen ei ole pitkällä urallaan törmännyt vastaavaan.

– Ottaisin kiekon mieluummin naamaan, Kukkonen nauresekelee.

Katso alla olevalta videolta, miten Grman perustelee valintaansa.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

8:57

Mutta kannattaako laukausten eteen syöksyminen ylipäätään? Ismo Lehkosen mukaan yleisesti ottaen ei.

– Totta kai silloin tällöin joutuu blokkaamaan, mutta tämä on ylivoimaisesti paras tapa puolustaa laukauksia, Lehkonen sanoo ja heiluttaa kädessään olevaa mailaa.

– Lapa on loistava väline sitä varten, että puolustetaan laukauksia nälkäisellä mailalla.

Lehkosen ajattelussa valmentajan ensisijainen tehtävä on tuoda voittoja joukkueelle. Toisena tulee pelaajien suojeleminen. Blokatessa loukkaantumisia tulee väkisin, joten junioreille tulisi hänestä opettaa toisenlaista puolustamista.

– Kiekko tulee niin kovaa. Yksikin laukauksen blokkaaminen… mieluummin opetellaan jalkatyö kunnolla ja pumpataan lähelle pelaajaa ja nälkäinen maila, Lehkonen sanoo.

Kukkonen tunnustaa Lehkosen näkökulman juniorien opettamisesta, mutta SM-liigassa voittamisessa blokkaamisella on entisen mestaripuolustajan mukaan tärkeä rooli.

– Se on paras keino tuoda porukkaa yhteen, Kukkonen sanoo.

Kukkonen muistuttaa, ettei pelitilanteita voi valita. Tilanteen tullessa eteen tulee toimia.

– Välillä joudutaan tilanteisiin, joissa blokataan kiekkoja. Opetetaanko blokkaamista oikeasti? Sitä voi tehdä osaamisella tai tyhmästi. Välillä loukkaantuu. Ei voi poistaa kaikkia loukkaantumisia, mutta sitä voi tehdä viisaammin.

Entä mitä Ismo Lehkonen inhoaa blokkaamisessa yli kaiken? Katso vastaus ja koko kiivaaksi äityvä keskustelu pääkuvan videolta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja