Mainos

Hämmästyttävä tutkimustulos: Runsaskolesterolisella ruoalla ei yhteyttä sydäntauteihin

4:52

Kohtuullisen runsas kolesterolin saanti ruokavaliosta ei ole Itä-Suomen yliopiston tuoreen tutkimuksen mukaan yhteydessä suurentuneeseen sydäninfarktin riskiin.

Sydäntautiriskiin ei näytä vaikuttavan edes yhden kananmunan syönti päivässä. Tutkimuksen alussa, vuosina 1984–1989, selvitettiin 1 032 miehen ravitsemustottumukset. Miesten ikä oli 42–60 vuotta, eikä heillä ollut sydän- ja verisuonitautia tutkimuksen alussa. 21 vuotta kestäneen seurannan aikana 230 miestä sai sydäninfarktin.

Tulokset on julkaistu arvostetussa American Journal of Clinical Nutrition -tiedelehdessä.

Ruokavalion kolesteroli vaikuttaa suurimmalla osalla väestöä vain vähän veren kolesterolipitoisuuteen, eikä kolesterolin saanti ole tutkimuksissa juuri ollut yhteydessä suurempaan sydän- ja verisuontitautien riskiin.

Sydän- ja verisuonitautien riski ei näyttäisi lisääntyvän edes ihmisillä, joilla perinnöllisen alttiuden vuoksi ravinnon kolesteroli vaikuttaa enemmän veren kolesterolipitoisuuteen.

Suomessa noin kolmanneksella väestöstä on veressään erään proteiinin alatyyppi, jonka vuoksi heidän ravinnosta saamansa kolesteroli nostaa herkemmin myös veren kolesterolipitoisuutta.

– Näillä ihmisillä ravinnosta saatava kolesteroli ei kuitenkaan näytä lisäävän sydäntautien riskiä, Itä-Suomen yliopiston ravitsemusepidemiologian dosentti Jyrki Virtanen kertoo.

2:44

Suositukset murroksessa 

Tutkimus vahvistaa maailmalla yleistynyttä trendiä, jossa väestön kolesterolisuosituksista ravinnossa on luovuttu. Virtanen muistuttaa, että ruoasta saatavalla rasvan laadulla on edelleen suuri merkitys sydänterveydelle. 

– Toisin sanoen tutkimus ei muuta suosituksia pehmeiden ja kovien rasvojen käytöstä.

Veren korkeat kolesterolitasot altistavat sydänsairauksille. Sen sijaan ruoan kolesterolilla ei näyttäisi olevan niin suurta yhteyttä sydänsairauksiin kuin aikaisemmin on uskottu.

– Veren korkea kolesterolitaso voi siis johtua jostain muusta syystä, kuin ravinnosta saatavasta kolesterolista.

Virtanen toteaa myös, että tutkimuksessa ei selvitetty, millaisia vaikutuksia esimerkiksi suuremmalla kananmunien käytöllä olisi ollut ihmisten sydänterveyteen.

Kananmunat ovat käytännössä merkittävin kolesterolin lähde suomalaisten ravinnossa.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.