Hamas kiistää tiedot mahdollisesta tulitauosta ennenaikaisina

Taistelut Gazassa jatkuivat perjantain vastaisena yönä kiivaina, vaikka torstaina saatiinkin uutisia mahdollisesta tulevasta tulitauosta. 

Äärijärjestö Hamasin edustajat kiistivät kuitenkin myöhemmin tiedot ennenaikaisina.

Qatarin ulkoministeriön edustaja Majed al-Ansari sanoi torstaina Hamasin antaneen alustavan myönteisen vahvistuksen ehdotukseen tulitauosta Gazassa. Ehdotuksen mukaan Hamas vapauttaisi myös panttivankeja ja Israel palestiinalaisvankeja. Israel on edustajan mukaan jo hyväksynyt ehdotuksen.

Hamasia lähellä oleva lähde sanoi kuitenkin myöhemmin uutistoimisto AFP:lle, että Qatarin lausunto oli kiirehditty eikä se ole totta.

Hamasin kontrolloiman Gazan terveysministeriön mukaan ainakin 105 ihmistä sai surmansa Israelin iskuissa perjantain vastaisen yön aikana. Edellisiltä päiviltä tuttuun tapaan taistelut keskittyivät Khan Yunisin kaupunkiin ja sen ympäristöön Gazan kaistan eteläosassa.

Khan Yunisissa torstaina käynyt Israelin puolustusministeri Yoav Gallant vakuutti joukoille, että Hamasin paikallinen prikaati on "hajotettu".

– Hamasilla ei ole aseita, heillä ei ole ammuksia, 10  000 terroristia on eliminoitu, ja lisäksi toiset 10  000 on haavoittunut eikä pysty toimimaan. Kyseessä on vakava isku, joka on rapauttanut Hamasin kyvyt, puolustusministeri vakuutteli.

Puolustusministeri Gallant toisti niin ikään, että äärijärjestöjen sieppaamat panttivangit voidaan vapauttaa ainoastaan sotilaallisen keinoin, koska "Hamas vastaa ainoastaan painostukseen".

"Panttivangit saatava vapaaksi heti"

Myöhään torstaina Tel Aviviin kerääntyneet mielenosoittajat eivät kuitenkaan olleet samaa mieltä puolustusministerin kanssa.

– Tämän hallituksen, meidän johtajiemme, täytyy tehdä päätöksiä ja heidän on oltava rohkeita. Panttivangit on saatava takaisin, nyt heti. Se tapahtuu vain tekemällä sopimus, vaati Moran Zer Katzenstein.

Gazan terveysministeriön mukaan yli 27 000 ihmistä on saanut surmansa Israelin iskuissa Gazassa liki neljä kuukautta kestäneen sodan aikana. Valtaosa kuolleista on naisia ja lapsia.

Israel hyökkäsi Gazaan sen jälkeen kun Hamas ja muut äärijärjestöt olivat hyökänneet Israeliin, minkä seurauksena kuoli noin 1 160 ihmistä, valtaosin siviilejä. Lisäksi äärijärjestöt ottivat noin 250 panttivankia, joista Israelin mukaan yli 130 on edelleen Gazassa. Loput on joko vapautettu tai he ovat kuolleet.

Lue myös:

    Uusimmat