Hämähäkkifobiasta kärsivän Sarannan pahin painajainen toteutui: Suomessa yleistynyt varastohämähäkki tipahti perheenäidin päähän ja päätyi vielä paidan sisään – "Se oli hervottoman kokoinen"

Saranna Ehrnroothin perheellä on kokemusta varastohämähäkeistä. Ensimmäinen ilmestyi näkyviin, kun keittiössä piti vesivahingon takia irrottaa seinälistoja. Hämähäkkifobiasta kärsivälle perheenäidille tässä olisi jo ollut tarpeeksi, mutta viikonlopun tapahtumat saivat hetkeksi pohtimaan jopa poismuuttoa.

Helsingissä asuva Saranna Ehrnrooth laskeutui lauantaina kodissaan portaita alas.

– Meillä on sellainen kokovartalopeili rappujen vieressä. Laitoin sen edessä hiuksia nutturalle, kun tunsin jonkun kävelevän päässäni. Ajattelin ensin, että se on kärpänen ja huitaisin sen pois. Näin, kuinka se meni silmieni edestä ja siirtyi olkapäälle.

– Sitten tunsin, että se meni hihasta sisään ja oli yhtäkkiä selässä. Laskeuduin portaita alas lattialle ja ravistin paitaa. Sieltä tipahti alas lattialle noin kymmensenttinen hämähäkki. Se oli ihan hervoton.

Varastohämähäkki kipitti piiloon keittiötason taakse. Ehrnrooth itse sohvalle.

– Seisoin sohvalla 1,5 tuntia tyhjä tölkki kädessä ja ajattelin, että nirhaan sen, mutta se ei ikinä tullut takaisin, kertoo Ehrnrooth.

Muutto mielessä

Varastohämähäkki on yleinen etenkin eteläisellä rannikolla ja Helsingissä. Ehrnrooth asuu miehensä ja kahden lapsensa kanssa rivitaloasunnossa. He eivät ole ainoat asukkaat, jotka ovat viime aikoina tahtomattaan tutustuneet varastohämähäkkeihin.

– Olen jutellut asiasta vanhusten kanssa, mutta heitä varastohämähäkit eivät häiritse ollenkaan. Ilmeisesti he ovat jostakin maalta. Olen itse stadilainen ja asunut 11 vuotta keskustassa.

Lähikontakti hämähäkin kanssa sai pohtimaan jopa muuttoa takaisin keskustaan.

– Jos tiedostan, että varastohämähäkit tulevat joka syksy ja viipyvät koko syksyn ja talven, niin en voi oikeasti asua täällä ja miettiä, että kohta ne tulevat taas.

– Kerran olin menossa nukkumaan ja sellainen oli seinällä. Sekin on paha pelko, että hämähäkki tulisi nukkuessa naamalle.

Tosin muutto ei välttämättä auta. Laji viihtyy mainiosti myös keskustan alueella ja kaikenlaisissa rakennuksissa.

"Lapset juoksevat niiden perässä"

– Tämä on pahin painajainen, että näin kävisi, sillä minulla on hämähäkkifobia, Saranna Ehrnrooth huokaa.

Hän yrittää nyt torjua varastohämähäkkejä ja suihkutti tänään koko asuntoon piparminttu-etikkaseosta. Jos se ei tehoa, kokeillaan jotain muuta.

Perheen kahdelle lapselle suuret hämähäkit eivät ole kauhistus. Oikeastaan päinvastoin.

– Lapset juoksevat niiden perässä ja heistä se on hauska juttu. Mies ei myönnä mitään, mutta ilmeestä näkee, ettei hänkään niistä tykkää.

Perhe ei lähde hätiköiden muuttamaan minnekään, vaikka rakennuksessa asuu selvästi useampia varastohämähäkkejä. Tieto niiden läsnäolosta vaatii Saranna Ehrnroothilta töitä.

– Se ei ole vain pelko vaan oikea fobia. Olen jopa miettinyt, että menisin hoitamaan sitä jonnekin, että voisin asua täällä.

Lue myös:

    Uusimmat