Piileksiikö kotonasi valtava hämähäkki? Suomessa yleistynyt laji tuhoaa sokeritoukat, mutta käteen sitä ei kannata ottaa: "Se voi purra"

Hyönteistutkija paljastaa: Tältä tuntuu kymmenen erilaisen hyönteisen pistokset 1:40
Katso videolta, kun hyönteistutkija kertoo miltä tuntuu kymmenen erilaisen hyönteisen pistokset

Isokokoinen varastohämähäkki on yleistynyt viime vuosikymmenien aikana etenkin Helsingin ja Turun seudulla. Hämähäkki voi kasvaa jopa kymmensenttiseksi, mutta myrkyllinen se ei ole.

Hämähäkin yleisyydestä kertoi aiemmin Iltalehti

Museomestari Timo Pajunen Helsingin yliopiston luonnontieteellisestä keskusmuseosta sanoo, että viime vuosina suurta varastohämähäkkiä on havaittu Etelä-Suomen lisäksi pohjoisessa.

Lisäksi on huomattu, että hämähäkki viihtyy etelässä ulkona nykyisin jopa talviaikaan, vaikka aiemmin eläintä tavattiin ulkoilmasta vain kesäisin.

Havainnot viittaavat siihen, että ilmaston lämpenemisen takia olosuhteet hämähäkille ovat entistä suotuisammat. Tarkkaa syytä eläimen yleistymiseen ei kuitenkaan tiedetä.

Syö muita hyönteisiä

Iso varastohämähäkki viihtyy rakennuksissa ja saattaa koollaan säikäyttää asunnon omistajat. Hämähäkin jalat ovat keskimäärin viisi senttiä pitkät ja vartalo on 1–1,15-senttinen. Pajusen mukaan eläintä ei kuitenkaan kannata yrittää karkottaa, sillä siitä on enemmän hyötyä kuin haittaa.

Hämähäkki ei ole vahinkoeläin, vaan hyönteissyöjä, joka saattaa käyttää ravinnokseen esimerkiksi asunnossa esiintyviä sokeritoukkia ja siiroja. Eläin on vaaraton, mutta jos ihminen lähestyy hämähäkkiä, se saattaa puolustautua.

– Se voi purra, jos sen yrittää ottaa käteen. 

Pajunen arvioi, että purema saattaa hieman sattua ja siitä voi jäädä jälki, mutta muuta haittaa eläimestä ei ole. 

Ilta-Sanomat ja Radio City kertoivat vuonna 2012 helsinkiläisestä päiväkodista, jossa varastohämähäkkejä oli riesaksi asti ja ne hävitettiin myrkyttämällä. Muita vastaavia tapauksia ei ole Pajusen tiedossa.

Mihin leviää tulevina vuosina?

Pajusen mukaan hämähäkki leviää uusille alueille todennäköisesti ihmisten mukana. Jos yhdestä talosta löytyy varastohämähäkki, pian sellainen saattaa vipeltää naapurissakin. Etelästä Pohjois-Suomeen hämähäkki leviää todennäköisesti esimerkiksi kuljetuskonttien mukana.

Pajusen mukaan on mielenkiintoista nähdä, miten ilmastonmuutos vaikuttaa varastohämähäkin elinmahdollisuuksiin. 

–  Varmaan tulevaisuudessa nähdään, kuinka paljon tämä leviää. 

Lue myös:

    Uusimmat