Mainos

Hämähäkin myrkky voi auttaa aivoinfarktin saaneita – tutkijat innoissaan merkittävästä löydöksestä

Hämähäkin myrkystä kaavaillaan hoitokeinoa aivoverenkiertohäiriöiden hoitoon. Australialaistutkijat ovat löytäneet yhteyden hämähäkin myrkyn ja aivoinfarktin hoidon välillä.

BBC News uutisoi Queenslandin ja Monashin yliopiston tutkimuksesta, jonka mukaan hämähäkkien myrkyssä oleva Hi1a- proteiini voi auttaa suojelemaan aivoja infarktin aiheuttamilta vammoilta. Tutkimuksen mukaan aivoverenkiertohäiriö syntyy, kun veren kulkeutuminen aivoihin estyy tai aivoissa syntyy verenvuotoa. 

Tutkijat ovat kokeilleet Hi1a-proteiinin vaikutusta rottiin laboratorio-olosuhteissa. Tulokset ovat olleet myönteiset. Tutkimus julkaistiin Proceeding of the National Academy of Sciences -julkaisussa.

Myrkyn vaikutusta ihmisaivoihin ei ole vielä testattu.

Se, mikä tappaa hyönteisen, voi auttaa ihmistä

Tutkimusta varten tutkijat keräsivät myrkkyä australialaisista tappavista tunneliverkkohämähäkeistä. Hämähäkkien myrkky kerättiin houkuttelemalla hämähäkit luovuttamaan myrkkyä pipetteihin. Tämän jälkeen tutkijat leikkelivät hämähäkin myrkkyrauhasen ja muuttivat sen omaksi versiokseen laboratoriossa. Sen jälkeen myrkkyä ruiskutettiin rottiin.

Kokeilun perusteella tutkijat havaitsijat proteiinin estävän happoa tunnistavien ionikanavien muodostumisen aivoihin. Tämä on tutkijoiden mukaan suuri aivovaurion jälkeisen aivohalvauksen aiheuttaja.

Professori Glenn King kertoo löydöksen olevan merkittävä aivoverenkiertohäiriöiden hoidolle tulevaisuudessa.

– Uskomme, että olemme ensimmäistä kertaa löytäneet keinon minimoida aivoinfarktin aiheuttamat aivovauriot, King kertoo CNN:lle.

– Hi1a tarjoaa suojaa jopa aivojen ydin osalle, johon hapen puute vaikuttaa eniten, hän lisää.

Professori Kingin tutkimusryhmä on keskittynyt kehittämään lääkkeitä ihmisten neurologisiin häiriöihin.

– Koska ihmisten hermostolliset systeemit ovat monimutkaisempia ja kiinteämpiä kuin hyönteisillä, ionikanavien modulaattorit, jotka tappavat tai lamaannuttavat hyönteiset, voivat itse asiassa olla ihmisille hyödyllisiä, professori selvittää.

Aivoverenkiertohäiriöt vaativat heti hoitoa

Aivohalvausyhdistyksen apulaisjohtaja tohtori Kate Holmes toteaa, että vielä on epäselvää, voidaanko myrkkyä käyttää ihmisten hoitokeinona.

– Kaikki potentiaaliset hoitokeinot, joilla voidaan estää aivoverenhäiriöiden aiheuttamat häiriöt toivotetaan tervetulleeksi. Tästä voi olla hyötyä erityisesti ihmisille, jotka eivät kykene saapumaan sairaalaan nopeasti, hän kommentoi CNN:lle.

Tohtori Holmes korostaa, että aivoverenkiertohäiriöiden hoidossa nopeus on tärkeää.

– Aivoverenkiertohäiriöt on hoidettava heti. Mitä nopeammin ihminen saadaan häiriön sattuessa hoitoon, sitä nopeammin oikea hoito voidaan aloittaa, mikä lisää potilaan selviämisen ja parantumisen mahdollisuutta, hän huomauttaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.