Halvempaa ajaa bensalla kuin kotona ladatulla sähköllä – rapakon takana poikkeuksellinen tilanne

Uskaltaako uusia dieselautoja enää ostaa? 1:50
Vieläkö uskaltaa ostaa uuden dieselauton?

Yhdysvalloissa oli viime vuoden lopussa kalliimpaa ajaa sähköautolla kuin bensiinikäyttöisellä autolla. Tämä ei tosin olisi mahdollista ilman huippuedullista, reilusti alle euron litralta maksavaa bensaa.

Suomalaiset ovat tottuneet siihen, että kalliillakin sähköllä ajaminen on polttomoottoriautoilua edullisempaa, mutta halvan menoveden maassa Yhdysvalloissa sähkön hinnan nousu on keikauttanut tilanteen päinvastaiseksi.

Autojulkaisu Automotive News kertoo yhdysvaltalaisen Anderson Economic Groupin (AEG) selvittäneen sekä sähköllä että bensiinillä ajamisen tarkat keskimääräiset kilometrikustannukset – tosin tässä tapauksessa kyse on maileista.

AEG:n mukaan keskihintaisella bensiiniautolla ajavan yhdysvaltalaisen polttoainekulut ovat sadalla maililla eli noin 160 kilometrillä keskimäärin 11,29 dollaria. Pudotusta vuoden viimeisellä neljänneksellä tuli yli kaksi dollaria.

Sen sijaan keskihintaisella sähköautolla ajavalta kuluu samalla matkalla energiaa 11,60 dollarin edestä. Tämä siis silloin, jos auto on ladattu kotona. Julkisia latureita pääosin käyttävien kulut pomppaavatkin jo sitten 14,40 dollariin sadalla maililla.

– Bensan kallistuminen sai sähköautot näyttämään edullisilta vuosina 2021--2022. Nyt taas bensiinin halpeneminen ja sähkön kallistuminen tarkoittavat, että perinteisellä polttomoottoriautolla ajava säästi hieman rahaa vuoden 2022 viimeisellä neljänneksellä, AEG:n perustaja Patrick Anderson kertoi tutkimustiedotteessa.

Lue myös:

    Uusimmat