Haluatko vaikuttaa lapsesi koulumenestykseen? Tähän asiaan kannattaa puuttua

Riittävä yöuni on tärkeää etenkin lapsille ja nuorille. Mitä myöhemmin lapset ja nuoret käyvät nukkumaan, sitä enemmän heille kasaantuu terveysriskejä. 

Yöunen määrästä ei kannata nipistää, univaje on nimittäin tutkimusten mukaan terveydelle haitallista. 

Lasten ja nuorten nukkumaanmenoajalla onkin merkitystä, sillä tutkimusten mukaan terveysriskit kohdistuvat illanvirkkuihin.

Illanvirkut kärsivät muita useammin univajeesta, mutta siitä riippumatta he ovat myös alttiimpia erilaisille sairauksille.

– Illanvirkuille tuntuisi kasaantuvan tähän mennessä kaikki tutkitut terveysvaarat ja riskit. Ne ovat kaikki tavallisimpia illanvirkuilla kuin muilla ihmisillä.  Heillä on enemmän masennusta, keuhkoastmaa, aikuisiän diabetesta, kohonnutta verenpainetta ja verenpainetautia, listaa lääketieteen tohtori Timo Partonen joka on juuri kirjoittanut kirjan Lisää unta – kiireen lyhyt historia.

Univaje vaikuttaa oppimiseen

Suomessa koululaisten terveyskyselyn perusteella ne nuoret, joilla on myöhäisimmät nukkumaanmenoajat, käyttävät muita enemmän alkoholia, tupakoivat muita useammin, harrastavat liikuntaa joko hyvin paljon tai eivät lainkaan, surffaavat internetissä ja jättävät muita useammin aamiaisensa syömättä. He ovat muita väsyneempiä koulussa ja saavat muita huonompia arvosanoja.

– Tutkimuksissa on tehty havainto, että lapset jotka käyvät liian myöhään nukkumaan, menestyvät koulussa muita huonommin, Partonen kertoo.

Unelle varattava riittävästi aikaa

 Mitä myöhemmin lapset ja nuoret käyvät nukkumaan, sitä enemmän heille kasaantuu ongelmia. Kouluaamujen myöhentäminen on usein esitetty ratkaisu koululaisten väsymykseen, mutta sen seurauksena vapaa-aikaa olisi vähemmän. Jotta vapaa-aikaa olisi yhtä paljon kuin ennenkin, nukkumaanmenoaika todennäköisesti myöhentyisi, ja silloin todennäköisesti vaikeudet lisääntyisivät entisestään, sanoo Timo Partonen.

Kouluaamujen myöhentämisen asemesta koululaisten kannattaakin mennä aikaisemmin nukkumaan saadakseen riittävästi unta. Itsensä voi totuttaa varhaisempaan nukkumaanmenoaikaan aikaistamalla nukkumaanmenoa viidellä minuutilla joka ilta, kunnes tavoiteltu nukkumaanmenoaika on saavutettu.

– Kannattaa kyllä kiinnittämään huomiota siihen, että mikä se nukkumaanmenoaika on ja pyrkiä koko perhe turvaamaan jokaiselle riittävän pitkä yöuni. Se voi tarkoittaa erilaisia nukkumaanmenoaikoja perheen sisälläkin. Niistä kannattaa pitää selkeästi kiinni.

Myös ajankäytön ja kiireen hallinta on tärkeää, jotta unelle tulee varatuksi riittävästi aikaa. Sosiaalisen kalenterin ei kannata olla liian iltapainotteinen, ja mieleiset asiat kannattaa tehdä iltapäivällä tai alkuillasta. Valo ja rasittava liikunta illalla vaikeuttavat nukahtamista. Vuorokausirytmin säännöllistämiseen auttavat mm. kirkasvalohoito, kuntoliikunta, riittävän pitkä yöuni ja syömisen välttäminen klo 20 jälkeen.

Katso Seitsemän uutisten juttu aiheesta

Liian lyhyt yöuni lihottaa 1:51

Lue myös:

    Uusimmat