Haluatko saavuttaa tavoitteesi? Näin opettelet tahdonlujuutta

Etkö taaskaan saanut aloitettua viikkoja roikkunutta siivousurakkaa? Jäivätkö ikävimmät työasiat jälleen seuraavaan päivään ja juoksulenkki tekemättä? Tahdonlujuus on menestyksen mahdollistaja monessa asioissa – onneksi sitä voi opetella!

Suuri osa meistä päättää mielessään olevansa ensi vuonna timmimmässä kunnossa, asuvansa ensi viikolla puhtaassa kodissa tai jättävänsä kaikki epäterveelliset herkut. Sitten jotakin vain tapahtuu, kunnialliset päätökset kariutuvat ja arki etenee, kuten ennenkin, ilman itselle luvattuja uudistuksia.

Seuraavilla tekniikoilla ja harjoituksilla tahdonlujuutta on mahdollista kasvattaa. Näin saavutat viimeinkin haaveesi!

Yksityiskohtaista tavoitteita

Aloita määrittelemällä tarkemmin, mikä on tavoitteesi. Ole pikkutarkka ja kuvittele mielessäsi, miten tulet saavuttamaan tavoitetilasi.

Jos haluat esimerkiksi paremman fyysisen kunnon, ei riitä, että ajattelet "Haluan kiinteämmän vartalon". Mieti sen sijaan "Haluan käydä kuntosalilla kolmesti viikossa, ja kullakin kerralla rehkin 45 minuuttia".

Ota silti huomioon lähtötasosi. Jos et ole liikkunut säännöllisesti vuosikausiin, sinun on pudotettava alun tavoitteita. Aloita siis esimerkiksi kahdesta puolen tunnin treenistä viikossa, ja kohota tasoa vähitellen kuntosi kohetessa.

Mitä saavuttaisinkaan..?

Mieti, millaisia syitä sinulla on saavuttaa tavoitteesi esimerkiksi työelämässä "Viihdyn paremmin työssäni, saan parempaa palkkaa ja ympärilläni on mielenkiintoisia ihmisiä". Keksi niin useita syitä kuin vain suinkin kykenet!

Voit halutessasi kirjata paperille kaikki syyt saavuttaa tavoitteesi. Käy lista läpi aamuisin tai hetkinä, joina ajattelet luovuttaa. Mieti myös, mitä seurauksia sillä on, jos jäät nykyiseen työpaikkaasi.

Tämä on tärkeää

Yksi syy hyvien aikeiden hiipumiseen on kiire. Kalenterissa ei näyttäisi tilaa kaikelle sille, mitä haluat.

Tärkeintä on priorisoida mikä on tärkeää ja mikä ei. Voit esimerkiksi hetkellisesti asettaa työsi ystävien edelle, vaikka todellisuudessa ystäväsi olisivatkin tärkeämpiä. Priorisoinnin ei tarvitse olla lopullista, vaan voit hetkellisesti tavoitella tiettyjä asioita.

Opettele olemaan joustava. Esimerkiksi kuntoiluhetken järjestäminen kolmesti viikossa tarkoittaa, että joudut junailemaan kuljetuksia ja aikataulujasi sekä neuvottelemaan muiden kanssa. Joudut luopumaan kaikki-tai-ei-mitään-ajattelusta, ja hyväksymään, että joinain viikkoina joudut tyytymään vain kahteen liikuntakertaan tai lyhyempiin treeneihin.

Unohda tekosyyt

Varo käyttämästä tekosyitä. Sää, väsymys, huono tuuli, haluttomuus tai laiskottelun tarve eivät ole syitä jättää lenkkiä väliin.

Miksi käytät turvavyötä aina autoillessa tai peset hampaasi joka aamu? Eihän se ole pakollista eikä se aina edes huvittaisi. Niinpä, olet vain päättänyt toimia niin, koska sinun täytyy. Käytä samaa ajattelumallia saavuttaaksesi tavoitteesi: sinun vain täytyy.

Itsekontrolli kasvaa kohisten

Pidä mielessä, että aina, kun päätät siivota kodin valmiiksi seuraavaa päivää varten tai tartut hankalalta tuntuvaan urakkaan, tahdonvoimasi kasvaa. Aina kun luistat käsillä olevasta tehtävästäsi, on todennäköisempää että teet niin seuraavallakin kerralla.

Muista myös säännöllisesti palkita itseäsi hyvästä työstä. Tee se ajattelemalla, miten hienoa on, että jaksoit tänäänkin. Koet olevasi tehokas ja kyvykäs, ja tämä uusi itsevarmuus auttaa sinua jatkossa säilyttämään itsehillintäsi heikkoina hetkinä. Älä siis säästä itsekehuja lopullisen tavoitteen saavuttamisen hetkeen.

Toimiminen mielihalujen vastaisesti lisää myös itsekontrollin tunnetta, jolla on positiivisia vaikutuksia elämääsi. Tavoitteiden saavuttaminen palkitsee!

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat