Mainos

Haluatko näyttää idiootilta muiden autoilijoiden silmissä? 10 virhettä, joilla se taatusti onnistuu

Mikäli kaikki noudattaisivat sekä kirjoitettuja että kirjoittamattomia, maalaisjärjen sanelemia sääntöjä, olisi kaikilla paljon mukavampaa liikenteessä.

Oletko koskaan tullut ajatelleeksi, minkä takia muut kuljettajat mulkoilevat sinua vihaisesti? Tai miksi sinulle aina tööttäillään liikenteessä? Syy saattaa löytyä joistakin seuraavista virheistä, joihin saatat tietämättäsi sortua.

Mikäli tunnistat itsesi useammastakin kohdasta, kannattaa ehkä harkita liikennesääntöjen kertaamista ja omien toimintatapojen muuttamista.

1. Hätävilkkujen käyttö huonon ajokelin vuoksi

Hätävilkkuja saa käyttää vain tarkoin määritellyissä tilanteissa, eikä tavallista huonompi näkyvyys ole yksi niistä. Mikäli autosi liikkuu, älä käytä hätävilkkuja.

2. Liian ison välin jättäminen liikennevaloissa

Älä jätä autoa pidempää tilaa sinun ja edessäsi seisovan auton väliin. Pahimmassa tapauksessa estät takanasi olevia pääsemästä esimerkiksi kääntyvälle kaistalle.

3. Laiska siirtyminen kääntymiskaistalle

Jos tiedät, että olet kääntymässä seuraavasta risteyksestä ja joudut sen vuoksi siirtymään kääntyvien kaistalle, älä jää jahkailemaan. Viime hetkeen jätetyt kaistanvaihdot eivät ainoastaan ärsytä muita, vaan voivat aiheuttaa myös vaaratilanteita. Mikäli et ehtinyt vaihtaa kaistaa ajallaan, aja korttelin ympäri ja yritä uudestaan. Älä missään nimessä tee äkkijarrutusta tai yllättävää käännöstä.

4. Moottoritielle pysähtyminen

Jos moottoritiellä pääsi kolahtamaan, ole hyvä ja ohjaa autosi reilusti pientareen puolelle. Älä jätä autoasi niille sijoilleen, jos se suinkin vielä liikkuu. Sama juttu, jos rengas puhkeaa. Pientareelle, kiitos! Ainoa hyväksyttävä syy keskelle moottoritietä pysähtymiseen on se, että autosi ei yksinkertaisesti enää liiku.

5. Tarpeeton jarruttaminen

Jos kaukaisuudessa siintävä auto hidastaa, ei sinulla ole mitään perusteltua syytä hypätä heti jarrulle. Nosta jalka kaasulta ja valmistaudu pysähtymään, mutta älä panikoi. Aikaa on. Äkillinen jarrutus johtaa siihen, että takanasi tuleva kuljettaja joutuu tekemään saman, kuten myös hänenkin takanaan tuleva. Lopputuloksena liikenne seisoo jossain parin kilometrin päässä takanasi. Ilman syytä.

6. Niskasi on kumia

Autoilijoilla, on tapana kiinnittää huomionsa kaikkeen muuhun paitsi ajamiseen. Jos näet jotain mielenkiintoista, kuten hälytysajoneuvoja tai merikotkan, yritä kuitenkin huolehtia ensisijaisesti siitä, että autosi pysyy oikealla kaistalla ja nopeutesi ei putoa. Uteliaisuus ei ole syy vaarantaa liikenneturvallisuutta.

7. Vasemman kaistan valtaaminen

Esimerkiksi moottoritiellä vasenta kaistaa käytetään ohittamiseen – älä jää sinne asumaan. Erityisen ärsyttäväksi toiminta menee silloin, jos vasemmalla kaistalla ajava ajaa huomattavasti muuta liikennettä hitammin. Jos ajat vasemmalla ja joku väläyttää sinulle ajovalojaan, vaihda kaistaa.

8. Kiihdytyskaistan väärinkäyttö

Kiihdytyskaistalla, kukapa olisi arvannut, on tarkoitus kiihdyttää vauhtia. Kiihdytyskaistalla olevan ajoneuvon odotetaan nostavan nopeuttaan vastaamaan päätiellä olevien autojen nopeutta tai edes lähelle sitä. On sekä ärsyttävää, että vaarallista, mikäli kiihdytyskaistalta liitytään muun liikenteen sekaan ennen kuin nopeutta on riittävästi. Ja mitä ikinä teetkin, vältä kiihdytyskaistalle pysähtymistä.

9. Päättyvällä kaistalla loppuun asti ajaminen

Jos tie kapenee kolmikaistaisesta kaksikaistaiseksi tai kaksikaistaisesta yksikaistaiseksi, tee vaadittavat peliliikkeet hyvissä ajoin. Yllättävä liike aivan viime hetkellä saa varmasti muut autoilijat kiroamaan. Jos tiedät, että sinun on kohta vaihdettava kaistaa, älä jää jahkailemaan.

10. Ruudukkoon pysähtyminen

Suomessakin on alkanut esiintyä yhä enemmän risteysalueille maalattuja ruudukoita. Ruudukon tarkoitus on pitää kyseinen alue vapaana pysähtyneistä autoista risteyksestä kääntymistä helpottamaan. Mikäli pysähdyt tällaiseen ruudukkoon, on varmaa, että kuulet kohta torvien soivan. Ethän pysähdy keskelle risteystä muutenkaan, miksi siis pysähtyisit tällaiseen ruudukkoon?

Lähde: Oppositelock

***

0:17

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.