Haluatko hallita etiketin? Luovu tästä tavasta

Studio55.fi-lähetyksessä vieraillut, Etiketti-oppaan kirjoittanut toimittaja-kirjailija Mirva Saukkola kehottaa ajattelemaan etikettiä apukeinona, joka tekee olemisesta mukavampaa yhteiskunnassa.

Kaunista käytöstä voi vaalia esimerkiksi hyvällä keskustelukulttuurilla ja laittamalla älypuhelimet pois oikealla hetkellä. On tärkeää ottaa huomioon ihmiset erilaisissa tilanteissa, sanoo toimittaja-kirjailija Mirva Saukkola.

Saukkola kertoo, että joissakin yrityksissä ennen palaveria jokainen jättää älypuhelimensa ”käynnykkäparkkiin”. Puhelimien pois laittaminen säästää usein kaikkien aikaa. Puhelimilla leikkiminen vie huomiota pois keskustelusta ja mahdollisesti esitetyistä uusista ideoista. Puhuja joutuu toistelemaan sanomisiaan ja hänelle voi tulla mitätöity olo.

Puhelimet sopii jättää sivuun myös perhejuhlissa ja ravintolaillallisilla, ja keskittyä niiden sijaan keskusteluun.

– Suomalaiset eivät ole huonoja small talkkaamaan, mutta suomalaiset ovat tosi taitavia vähättelemään omia taitojaan, Saukkola naurahtaa.

Saukkola vinkkaa, että on olemassa helppoja keskustelunaiheita. Sellaisia ovat esimerkiksi harrastukset, lomamatkat, juhlan syy ja perheenjäsenten kuulumiset.

Erikoisharrastuksien syövereihin ei kannata sukeltaa liian syvälle.

– Siinä on vähän sellainen tilanne, että jos kaksi koiraharrastajaa puhuu keskenään roduista hirveän tiiviisti ja kolmas ihminen sattuu olemaan kissaihminen, niin hän on ihan ulkopuolella.

Saukkola suosittelee lähtemään keskusteluissa liikkeelle positiivisista aiheista. Intiimeistä asioista, kuten seksistä ja sairauksista, ei kannata puhua. Ruotsissa taas ei ensimmäiseksi kannata aloittaa kyseenalaistamalla monarkiaa, vaan mieluummin ihastella pikkuprinsessa Estelleä. Baltian maissa ei sovi heti ensimmäisenä pohtia sitä, kuinka raskaan varjon neuvostoaika maiden päälle heittikään.

Saukkola myös kehottaa huomioimaan ympäristöä ja toivoo, etteivät ihmiset jumiudu liikaa vanhoihin sukupuolirooleihin.

– Ei ole yhtään kaunista, jos nainen tulee julkisesta rakennuksesta, vaikka Stockmannin tavaratalosta, ja hänen takanaan tulee mies, jolla on vaikka isot kassit kädessä. Niin kyllä naisenkin pitää auttaa siinä kohdassa miestä.

Pätevätkö isovanhempien opettamat kultaiset käytöstavat yhä? Mitä eroa on casual ja smart casual -pukukoodeilla? Miten käyttäytyä internetissä ja sosiaalisessa mediassa? Kuinka oppia tavoille ulkomailla? Katso koko haastattelu!

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja