Haluatko D-vitamiinin imeytyvän? Syö tällainen ateria

Pelkkä D-vitamiinilisien nauttiminen ei välttämättä vielä takaa, että niistä saa irti kaiken hyödyn. Amerikkalaisen tutkimuksen perusteella näyttää, että rasvainen ateria auttaa D-vitamiinia imeytymään tehokkaammin.

Amerikkalaisen ravintotutkimuskeskuksen tohtori Bess Dawson-Hughesin Tuftsin yliopistosta sanoo, ettei ruoissa ole tarpeeksi D-vitamiinia, jotta terveyssuositukset täyttyisivät. Monet ihmiset turvautuvatkin D-vitamiinilisiin saadakseen kehoonsa riittävän määrän vitamiinia.

Dawson-Hughes osallistui lääkeyritys Pfizerin rahoittamaan tutkimukseen rasvojen vaikutuksesta D-vitamiinin imeytymiseen. Tutkimus julkaistiin Journal of the Academy of Nutrition and Dieteticsissa. Dawson-Hughes oli yksi tutkimuksen pääkirjoittajista.

Dawson-Hughes kertoo, että D-vitamiini on rasvaliukoinen ja sen imeytysprosessi on samankaltainen kuin ruoan sisältämillä rasvoilla. Rasvojen nauttiminen lisää sapeneritystä ja misellien tuotantoa. Misellit ovat pieniä molekyylirakennelmia, jotka kuljettavat rasvoja ja D-vitamiineja suolen imeytymispinnalle, ja täten auttavat niiden imeytymistä.

- Aurinko on luotettava D-vitamiinin lähde. Talviajan, aurinkorasvan, vanhuuden tai pigmentoituneen ihon takia auringosta saatavan D-vitamiinin määrä voi kuitenkin olla rajoittunutta.

- Kertatyydyttymättömiä rasvahappoja on useissa ruoissa ja öljyissä. Monityydyttymättömiä rasvahappoja on pääsääntöisesti kasviperäisissä ruoissa ja öljyissä. Molempien on osoitettu kohentavan kolesterolitasoja.

Tyydyttymättömien rasvahappojen tyypillä ei ole väliä

Yksipäiväisessä tutkimuksessa oli mukana 50 tervettä aikuista. Heille määrättiin sattumanvaraisesti yksi kolmesta ateriatyypistä, jonka kanssa syötiin D-vitamiinilisää. Ateriavaihtoehdot olivat rasvaton, vähärasvainen ja rasvainen.

Dawson-Hughes tiimeineen oli ajatellut, että kertatyydyttymättömät tai monityydyttämättömät rasvahapot vaikuttaisivat eri tavoin D-vitamiinin imeytymiseen. Testitulos kuitenkin osoitti, ettei sillä ollut väliä, millainen rasvahappo oli kyseessä. Kunhan ruokaan oli sisällytetty rasvaa, sai keho enemmän irti D-vitamiinilisästä. Tutkimusryhmän tuloksissa näkyy, että rasvaa syöneillä D-vitamiini imeytyi jopa 32 prosenttia paremmin, kuin rasvattomia aterioita syöneillä.

Tutkimuksen perusteella niihin aterioihin, joiden kanssa otetaan D-vitamiinilisää, voidaan kehottaa sisällyttämään pähkinöitä, avokadoa, saksanpähkinää, pellavansiemeniä, taimenta, silliä ja lohta.

Myös erilaisten öljyjen, kuten kasvis-, oliivi-, auringonkukka-, soijapapu-, maissi- ja rypsiöljyn käyttäminen kokkauksessa voi auttaa kehoa saamaan D-vitamiinilisää tehostavia rasvoja.

Imetymisellä apua D-vitamiinipuutokseen

Dawson-Hughes kertoo, että tutkielmassa käytetty D-vitamiiniannos oli 50 000 ky, eli 1250 mikrogrammaa. Rasvojen vaikutusta muihin annoskokoihin ei ole vielä tutkittu. Hän sanoo, että lisätutkimuksia odotellessa on kuitenkin kohtuullista olettaa, että vitamiinin imeytyminen tehostuu tyydyttymättömien rasvojen kanssa myös muissa D-vitamiiniannostuksissa.

Dawson-Hughes sanoo, että imeytymistehon parantaminen on askel kohti D-vitamiinipuutoksen korjaamista.

D-vitamiinipuutoksen on sanottu voivan nostaa riskiä sairastua sydän- ja verisuonisairauksiin, heikentävän aivojen terveyttä vanhemmilla ihmisillä ja aiheuttavan tai pahentavan astmaa lapsilla.

Kuva: Colourbox

Saavatko suomalaiset tarpeeksi D-vitamiinia? Aiheesta keskusteltiin Studio55.fi-lähetyksessä lääkäri Antti Heikkilän kanssa syyskuussa 2012.

Tärkeä D-vitamiini. 31:27

Lue myös:

    Uusimmat