Pelkkä D-vitamiinilisien nauttiminen ei välttämättä vielä takaa, että niistä saa irti kaiken hyödyn. Amerikkalaisen tutkimuksen perusteella näyttää, että rasvainen ateria auttaa D-vitamiinia imeytymään tehokkaammin.
Amerikkalaisen ravintotutkimuskeskuksen tohtori Bess Dawson-Hughesin Tuftsin yliopistosta sanoo, ettei ruoissa ole tarpeeksi D-vitamiinia, jotta terveyssuositukset täyttyisivät. Monet ihmiset turvautuvatkin D-vitamiinilisiin saadakseen kehoonsa riittävän määrän vitamiinia.
Dawson-Hughes osallistui lääkeyritys Pfizerin rahoittamaan tutkimukseen rasvojen vaikutuksesta D-vitamiinin imeytymiseen. Tutkimus julkaistiin Journal of the Academy of Nutrition and Dieteticsissa. Dawson-Hughes oli yksi tutkimuksen pääkirjoittajista.
Dawson-Hughes kertoo, että D-vitamiini on rasvaliukoinen ja sen imeytysprosessi on samankaltainen kuin ruoan sisältämillä rasvoilla. Rasvojen nauttiminen lisää sapeneritystä ja misellien tuotantoa. Misellit ovat pieniä molekyylirakennelmia, jotka kuljettavat rasvoja ja D-vitamiineja suolen imeytymispinnalle, ja täten auttavat niiden imeytymistä.
- Aurinko on luotettava D-vitamiinin lähde. Talviajan, aurinkorasvan, vanhuuden tai pigmentoituneen ihon takia auringosta saatavan D-vitamiinin määrä voi kuitenkin olla rajoittunutta.
- Kertatyydyttymättömiä rasvahappoja on useissa ruoissa ja öljyissä. Monityydyttymättömiä rasvahappoja on pääsääntöisesti kasviperäisissä ruoissa ja öljyissä. Molempien on osoitettu kohentavan kolesterolitasoja.
Tyydyttymättömien rasvahappojen tyypillä ei ole väliä
Yksipäiväisessä tutkimuksessa oli mukana 50 tervettä aikuista. Heille määrättiin sattumanvaraisesti yksi kolmesta ateriatyypistä, jonka kanssa syötiin D-vitamiinilisää. Ateriavaihtoehdot olivat rasvaton, vähärasvainen ja rasvainen.
