"Haluaisin presidentin, joka käyttäytyy presidentillisesti" – Viime vaalien suuryllättäjä Michigan valitsee Bidenin ja Sandersin välillä

2:11
Video: MTV oli paikalla, kun Sanders voitti demokraattipuolueen esivaalit New Hampshiressä.

Demokraattien presidenttiehdokkuudesta kamppailevat Joe Biden ja Bernie Sanders ottavat tiistaina toisistaan mittaa kuudessa osavaltiossa, joista Michigan kuuluu monin tavoin vaalien tärkeimpiin.

Keskilännen osavaltio tarjosi viime vaaleissa kaksi suuryllätystä. Ensin demokraattien esivaaleissa Sanders voitti Hillary Clintonin, vaikka mielipidekyselyjen perusteella Clintonin voittoa pidettiin varmana.

Varsinainen jymy-yllätys koettiin kuitenkin varsinaisena vaalipäivänä, kun aiemmin demokraattienemmistöinen Michigan meni täpärästi Donald Trumpille. Voitot Michiganissa ja monissa muissa perinteisen teollisuuden osavaltioissa – niin kutsutulla ruostevyöhykkeellä – ratkaisivat isolta osin vaalit Trumpin hyväksi.

Myös tänä vuonna Michigan on presidentinvaalien merkittävimpiä vaa'ankieliosavaltioita, ja sitä ennen se saattaa jopa ratkaista demokraattien ehdokaspelin. Jos supertiistaina tappioita kärsinyt Sanders häviää myös Michiganissa, voi se monien asiantuntijoiden mukaan merkitä lopun alkua Sandersin kampanjalle.

Biden oli pelastamassa autoteollisuutta

Sanders lähtee Michiganin esivaaliin jälleen altavastaajana. Hän johti gallupeita vielä ennen viime viikkoa, jolloin Biden kahmi voittoja supertiistain osavaltioissa, ja useat haastajat luopuivat ehdokaskilvasta.

Sittemmin Biden on kiilannut kyselyjen kärkeen. Eri mielipidemittauksia yhdistelevä FiveThirtyEight-sivusto ennakoi maanantaina Bidenin kannatukseksi osavaltiossa keskimäärin 51 prosenttia ja Sandersin 42 prosenttia.

Sanders tunnetaan työläisten puolustajana, mutta Bidenilla on erityinen suhde autoteollisuudestaan kuuluun Michiganiin. Biden toimi varapresidenttinä, kun presidentti Barack Obaman hallinto antoi autoteollisuudelle yli 80 miljardin dollarin apupaketin vuoden 2008 talouskriisin jälkeen. Tukea on kiitetty tuhansien työpaikkojen pelastamisesta.
Bidenin pitkä poliittinen kokemus ja viesti vakaudesta saavat vastakaikua osavaltion suurimmassa kaupungissa Detroitissa, joka ajautui konkurssiin talouskriisin jälkeen.

– Uskon, että Bidenilla on Sandersia paremmat mahdollisuudet voittaa Trump ja palauttaa politiikkaan jonkinlainen normaalitila. Sanders on hieman radikaali, enkä tiedä, miten hänen näkemyksensä sopivat kaikille, sanoo kauneussalonkia Livernoisin alueella pyörittävä Jojo Lanier.

Trumpin voittaminen tärkeintä, terveydenhuolto kakkosena

Detroit News -sanomalehden kyselyn mukaan demokraateille tärkeintä valita ehdokas, joka voi voittaa Trumpin. Toiseksi tärkein kysymys on terveydenhuolto.

Detroitilaisessa Mercyn yliopistossa psykologiaa opiskeleva Nashay pitää terveydenhuolto- ja sairausvakuutusjärjestelmän uudistamista vaalien ydinkysymyksenä.

– Nykyinen järjestelmä on monimutkainen ja siinä on paljon sääntöjä ja rajoituksia. Monet eivät tiedä, mihin kaikkeen ovat oikeutettuja ja miten apua voi saada, hän sanoo.

Tähän mennessä Biden on menestynyt erityisen hyvin mustien äänestäjien keskuudessa. Sen merkitys korostuu Detroitissa, jonka asukkaista lähes 80 prosenttia on mustia.

Kaupungissa liki 20 vuotta asunut Prisca Onyejiaka kannattaa Bidenia.

– Hän on osoittanut vuosien varrella, että kohtelee kaikkia ihmisiä – mustia ja valkoisia – reilusti. Haluaisin presidentin, joka käyttäytyy presidentillisesti ja joka kunnioittaa kaikkia ihmisiä, Onyejiaka sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja