Mainos

Halonen korosti Chiracin tapaamisessa EU:n yhteisen Venäjän-politiikan tärkeyttä

Venäjän lisäksi mm. Yhdysvallat nousi esiin presidentti Tarja Halosen ja Ranskan presidentin Jacques Chiracin neuvotteluissa.

(Kuva: MTV Oy)

Presidentti Tarja Halonen korosti EU:n yhteisen Venäjän-politiikan tärkeyttä tavattuaan Ranskan presidentin Jacques Chiracin työlounaalla Pariisissa.

Halonen totesi neuvottelujen jälkeen, että EU:n yhteinen ääni on tavattoman tärkeä, jos unioni haluaa saada Venäjän vakuuttuneeksi omista näkemyksistään. Halonen muistutti, että EU on edelleen Venäjälle varsin uusi käsite.

EU:n yhteistä Venäjän-politiikkaa on haitannut muun muassa suhtautuminen Tshetshenian sotaan, Baltian maiden asennoituminen venäläisvähemmistöihinsä sekä kysymys viisumivapaudesta, johon Suomi on suhtautunut nihkeästi.

Venäjä oli laajasti esillä Chiracin ja Halosen keskusteluissa. Presidentit pohtivat muun muassa, millä tavoin Vladimir Putinin johtama maa saataisiin pysymään länsimaisella tiellä. Venäjän on yleisesti arvioitu taantuneen demokratiakehityksessään viime aikoina.

Neuvotteluissa olivat esillä myös EU:n suhteet Yhdysvaltoihin, Irakin ja Lähi-idän tilanne sekä globalisaatio. Presidentti Chirac halusi erityisesti kiittää siitä, että Suomella ja Ranskalla on ollut kovin samanlaiset ajatukset globaaleja asioita koskevissa seikoissa, Halonen sanoi lehdistötapaamisessa.

Halonen otti epäsuorasti esille myös kiistellyn osallistumisensa EU:n huippukokouksiin. Halonen sanoi Chiracin kehuneen työskentelyä hänen kanssaan juuri huippukokouksissa. Henkilökohtainen suhde, mikä näissä kokouksissa luodaan, on tärkeä, ja siihen kannattaa sijoittaa, Halonen sanoi.

Halonen tapasi tänään myös Ranskan työministeri Jean-Louis Borloon sekä vieraili maan senaatissa.

Huomenna Halonen vierailee Lillessä. Suomeen presidentti palaa torstaina.

(MTV3-STT)

(Kymmenen uutiset 01.03.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.