Halloween, kekri ja pyhäinpäivä: Kolme juhlaa samassa sopassa

Suomessa voi viettää lokakuun lopun ja marraskuun alun juhlien, sillä perinteiset sadonkorjuujuhlat ajoittuvat tähän ajankohtaan. Suuri osa suomalaisista jättää kuitenkin juhlat juhlimatta ja sekin on aivan hyväksyttävää.

Suomessa on syksyisin mahdollista juhlia pyhäinpäivää, halloweenia ja kekriä, joka on perinteinen sadonkorjuujuhla. Pyhäinpäivään liittyy kekristä periytyviä uskomuksia ja tapoja ja kekrillä ja halloweenilla taas on yhteiset juuret irlantilaisessa kelttiperinteessä. Nyky-halloween on kaupallinen juhla, johon etenkin Suomessa sekoittuu vaikutteita kaikista edellä mainituista juhlista.

– Halloweenia ei ehkä liitetä pyhäinpäivään, vaikka se samaan juhlakompleksiin kuuluukin. Kekriä taas ollaan lanseeraamassa uudestaan, tehdään suomalainen halloween. Juhlat ovat serkuksia, halloween oli oikeastaan kelttien kekri, Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran arkistotutkija Juha Nirkko sanoo.

Pyhäinpäivää vietetään 31.10.–6.11. väliin osuvana lauantaina. Halloween on 31.10. ja sitä juhlitaan usein tätä edeltävänä tai jälkeisenä viikonloppuna. Nirkko sanoo, että kekrin ajankohta on joustavampi.

– Kekrin ajankohta on sovittu siten, että sitä voidaan viettää milloin tahansa lokakuun aikana tai marraskuun alussa. Se tuo oman mausteensa soppaan, että osa halloween-juhlista onkin nimetty kekri-juhliksi.

Juhlia moneen makuun

Jokainen löytää juhlista itselleen sopivat, sillä Nirkko sanoo, että juhlissa on monenlaista tarjontaa. Löytyy lapsille ja perheille sopivia juhlia ja nuorisokulttuuria, joka on ehkä enemmän halloween-tyylistä.

Nirkko sanoo, että pyhäinpäivän tietämille ajoittuvien juhlien kenttä on moninenkirjava.

– Tässä on periaatteessa kolme juhlaa vertailussa ja lisäksi niiden ajankohdat. Kenttä on aika monimutkainen. Tuntuu siltä, että samanmieliset löytävät toisensa ja juhlivat samalla tavalla.

Nirkon mukaan ei ole häpeä, vaikka jättäisi juhlat kokonaan juhlimatta.

– Siinä ei tapahdu mitään kummempaa. Ihmistä ei oudoksuta, vaikka hän ei juhlisi mitenkään. Joulun kanssa on jo vähän eri juttu.

Lue myös:

Maaret Tiensuu/ MTV3

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja