Hallitus tukee ravintoloita yli 120 miljoonalla eurolla – MaRa:n mukaan ei riitä pelastamaan ravintoloita ja työpaikkoja

Ravintolat saavat kauan kaivattua rahallista tukea – hallitus tiedottI tuen ehdoista 21:06
Ravintolat saavat kauan kaivattua rahallista tukea – hallitus tiedottI tuen ehdoista

Ravintoloita tuetaan tukipaketilla, jossa on erilaisia tukimuotoja. Pitkään odotetusta tukipaketista kertoivat  tiedotustilaisuudessa  työministeri Tuula Haatainen (sd.) sekä työ- ja elinkeinoministeriön ylijohtaja Antti Neimala.

Rahaa on varattu alustavasti 40 miljoonaa työllistämistukeen ja 83 miljoonaa euroa kompensaatio-osaan. Lopullinen summa tiedetään sitten, kun ravintoloiden hakemukset ovat tiedossa.

– Yrityksiä on alalla noin 9 600 ja alan liikevaihto oli yli neljä miljardia euroa. Alalla on merkittävä vaikutus Suomen talouteen ja työllisyyteen. Eduskunta edellytti tuen antamista ravintoloille, Haatainen kertasi tilaisuuden aluksi.

– Koko alaa koskeva kompensaatio ei ole lakiteknisesti helpoimmasta päästä. Tällaisia esityksiä ei ole Suomessa aiemmin tehty. Yksityiskohtia vielä viilataan. Esitys annetaan huomenna. Jos yksityiskohdat eivät valmistu, esitys siirtyy perjantaille.

– Monet ovat olleet lomautettuina. Yrityksillä oltava kykyä työllistää. Työllistämiseen liittyvä tuki myönnetään hakemuksesta. Tuki olisi tuhat euroa työntekijää kohti tietyin ehdoin. Tukea myönnetään enimmillään siitä määrästä työntekijöitä, joita yrityksessä työskenteli ennen kriisiä, Haatainen lisäsi.

Maksatukseen päästään Neimalan mukaan pari viikkoa sen jälkeen, kun laki on voimassa.

Tuella korvataan erityisesti henkilöstö- ja kiinteistökuluja. Joustamattomiin kuluihin annettavaa tukea on mahdollista saada toukokuun loppuun saakka.

Tukien maksatuksessa käytettäisiin apuna yritysten arvonlisäverotietoja.

Haataisen mukaan hallituksen sisällä ei ollut ristiriitoja ravintolatukiin liittyen

– Kävimme läpi minkälaisilla kokonaisuuksilla tätä viedään eteenpäin. Ei ollut mielestäni poliittisia ristiriitoja. Muut yritystuet ovat vielä valmistelussa. Tämä kokonaisuus on tehty erikseen, Haatainen vastasi.

MaRa ei pidä riittävänä

Matkailu- ja ravintolapalveluiden edunvalvoja MaRa ei pidä hallituksen tukipakettia riittävänä.

– Ala ei pystynyt sopeuttamaan kulujaan riittävän nopeasti romahtaneeseen kysyntään, mikä söi vähäiset puskurit. Lukuisilla ravintoloilla on koronakriisin aikana erääntyneet laskut maksamatta. Kun ravintolat saavat avata ovensa, mistä otetaan rahat palkkojen, elintarvikkeiden ja muiden kulujen maksamiseen. Tähän tarvitaan 350 miljoonan euron valtion suora rahallinen korvaus aiheutuneista vahingoista, MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi sanoo järjestön tiedotteessa.

Lapin mukaan eduskunnan tulee korottaa korvaus 350 miljoonan euron tasolle.

– Kustannushyvitykseen perustuvassa korvauksessa on leikkuri, jos yrityksen kuukausikohtainen myynti on enemmän kuin miljoona euroa korvauksen enimmäismäärän ollessa 500 000 euroa. Leikkuri on epäoikeudenmukainen ravintoloiden sisäisen kilpailutilanteen reiluuden näkökulmasta. Myös henkilöstöravintolat on luettava korvaukseen oikeutetuiksi, MaRa:n tiedotteessa todetaan.


Uudelleentyöllistämistuen periaatteet olisivat seuraavat:

" Tuetaan yritysten kykyä työllistää työntekijöitä toiminnan käynnistyessä uudelleen.

Tuen määrä on 1 000 euroa työntekijää kohden. Edellytyksenä tuen myöntämiselle on, että yrityksen maksama palkkasumma työntekijälle rajoituksen päättymisen jälkeen kolmen kuukauden ajalta on yhteensä vähintään 2 500 euroa.

Tukea myönnetään enimmillään siitä kokoaikaisia työntekijöitä vastaavasta määrästä, joka työskenteli yrityksessä ennen kriisin alkua. Tukea voidaan myöntää yritykselle enimmillään 800 henkilöstä.

Yrityksen saamat mahdolliset muut tuet voivat vaikuttaa lopulliseen tuen määrään.

Tuki myönnetään hakemuksesta. Tuen myöntää ELY-keskusten sekä TE-toimistojen kehittämis- ja hallintokeskus KEHA-keskus."

Hyvitys toiminnan rajoittamisesta toimisi näin:

"Hyvitetään kohtuullisesti rajoituslain vaikutuksia ravitsemisyrityksen mahdollisuuksiin hoitaa joustamattomia juoksevia kustannuksia.

Hyvityksen määrään vaikuttaa se, kuinka paljon yrityksen myynti on huhtikuussa laskenut verrattuna tammi-helmikuun keskimääräiseen myyntiin. Hyvityksen määrä määräytyy yrityksen myynnin muutoksesta yksittäisenä kuukautena: vain muutoksen mukainen osuus joustamattomista juoksevista kustannuksista hyvitetään. Kohtuullisena hyvityksenä pidetään 15 prosenttia.

Hyvityksellä ei kompensoida myynnin laskua, jota hyödynnetään laskennallisesti hyvityksen määrittelyssä. Hyvitys voi enimmillään olla 500 000 euroa.

Yrityksille, joilla tammi-helmikuun keskimyynti on yli miljoona euroa, hyvityksen määrä on miljoonan ylittävältä osalta 5 prosenttia.

Hyvityksen määrästä vähennetään mahdolliset ELY-keskukselta tai Business Finlandilta saadut koronaepidemiaan perustuvat tuet.

Hyvitys suoritetaan yrityksille pääosin ilman hakemusta joukkomaksatuksena Verohallinnolta saatavien yrityskohtaisten arvonlisäverotietojen perusteella. Osalle yrityksiä, kuten muita tukia hakeneille yrityksille, hyvitys myönnetään hakemuksesta. Tuen myöntää ELY-keskusten sekä TE-toimistojen kehittämis- ja hallintokeskus KEHA-keskus.

Hyvitys maksetaan kahdessa erässä yrityksille, joille se suoritetaan joukkomaksatuksena. Ensimmäinen erä maksetaan mahdollisimman nopeasti."

Eduskunnan perustuslakivaliokunta on edellyttänyt, että ravintoloita tuetaan. Ravintolat on valtiovallan määräyksestä pantu kiinni osana koronarajoituksia.

Hallitus kertoi maanantaina, että ravintoloita voitaisiin asteittain avata kesäkuusta alkaen.

Lue myös:

    Uusimmat