Hallitus päätti rahoistaan kriisien paineessa, mutta näin ei voi jatkua, sanoo taloustutkija: "Emme voi elää poikkeuksesta poikkeukseen"

9:30
Katso video: Mitä julkista taloutta vahvistavia päätöksiä hallitus teki? Entä mitä päätöksiä jäi kehysriihessä uupumaan?

Hallitus päätti tiistaina kehysriihessä Suomen rahankäytöstä vuosiksi 2023–2026. Taloustutkijan mielestä päättäjiltä puuttuu pitkän tähtäimen taloussuunnittelu.

Keskiviikon Uutisaamussa vierailleet Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etlan tutkija Päivi Puonti ja johtaja Jyrki Konola Suomen ammattiliittojen keskusjärjestö SAK:sta olivat molemmat sitä mieltä, että Suomen taloutta koskevia päätöksiä ei voi jatkuvasti tehdä velkarahalla, vaikka poikkeukselliset ajat ovatkin koetelleet viime vuosina. 

– Tässä tilanteessa päätökset piti tehdä, ja että se tehtiin velkarahalla, mutta näin ei voi loputtomiin jatkua. Ensin oli korona ja nyt sota, mutta emme voi elää poikkeuksesta poikkeukseen.

Puonnin mukaan velkarahaa tulisi käyttää täsmällisiin, väliaikaisiin ja kohdistettuihin toimiin silloin, kun tulee ennakoimattomia haasteita. 

– Suomen talouden ongelma on se, että julkinen talous velkaantuu myös normaaliaikoina, talouden hyvinä aikoina. Poliitikoilla on taipumus hoitaa lyhyen aikavälin akuutteja tilanteita. Meidän pitäisi pitää huoltaa talouden puolustuskyvystä, jotta pystymme hoitamaan ennakoimattomia tilanteita.

– Katseen pitäisi olla pidemmällä horisontissa ja tehdä taloutta pidemmällä aikavälillä vakauttavia päätöksiä.

Mitä julkista taloutta vahvistavia päätöksiä hallitus teki? Entä mitä päätöksiä jäi kehysriihessä uupumaan? Katso Uutisaamun haastattelu artikkelin yltä.

Uutisaamu nähdään MTV3-kanavalla joka arkiaamu kello 6.25-9.30 välisenä aikana. 

Ohjelma on katsottavissa myös MTV Katsomossa ja MTV Uutiset Livessä

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja