Ekonomistivaikuttaja Sixten Korkman Ylellä: Velkaantumisen kierre täytyy katkaista – kuuden miljardin leikkaustavoite on kuitenkin liikaa

Kokoomuksen linja liian jyrkkä, SDP:n liian lepsu. Ekonomisti Sixten Korkman ei pidä kokoomuksen tavoitetta kuuden miljardin euron menoleikkauksista tulevan vaalikauden aikana poliittisesti mahdollisena tai talouspoliittisesti järkevänä.

Korkman sanoi Yleisradion Ykkösaamun haastattelussa, että kuuden miljardin leikkaus yhdistettynä muihin menopaineisiin, kuten puolustusmenojen ja tutkimus- ja kehitysmenojen kasvattamiseen, olisi bruttomääräisesti hyvin suuri.

– Jos mennään enemmänkin kymmenen miljardin euron leikkauksiin kuin kuuden miljardin, syntyy kyllä yhteiskunnallisia ongelmia, joilla on myös taloudellinen ulottuvuutensa, Korkman sanoi.

Kuuden miljardin leikkausta on talouspolitiikan arviointineuvoston lausunnossa pidetty perusteltuna, koska se hillitsisi inflaatiota. Korkmanin mukaan inflaatiopaineet eivät kuitenkaan ole merkittäviä, kun viime aikojen palkkaratkaisut ovat olleet hyvin maltillisia.

– Me tarvitsemme menoleikkauksia, me tarvitsemme veronkiristyksiä välittömästi, että tuetaan finanssipolitiikan linjaa.

– Erittäin tärkeä osa on se, että panostamme taloudellisen pohjan ja veropohjan vahvistamiseen, mikä tarkoittaa työperäisen maahanmuuton lisäämistä. Työperäinen maahanmuutto on erittäin tärkeää myös yritysten investointihalukkuuden kannalta.

Korkmanin mukaan koulutukseen ja tutkimukseen pitää satsata, jotta tuottavuus saataisiin nousuun. Myös vihreään siirtymään voidaan tarvita tukea. Nämä ovat pitkän tähtäimen satsauksia, joiden tulokset eivät näy yhden vaalikauden aikana.

– Ne ovat se todellinen ratkaisu eikä se, että tehdään pelkästään menoleikkauksia.

Presidentti Niinistö kommentoi velkaantumisen hillitsemistä 1:06
Presidentti Sauli Niinistö kommentoi hiljattain velkaantumisen hillitsemistä MTV:lle. Katso presidentin mietteet Asian ytimessä -ohjelmassa maaliskuussa. 

Sinipunasta voisi syntyä kompromissi

Korkman moitti myös SDP:n talouspoliittista linjaa todeten, että puolueista kokoomus on ollut linjaltaan liian jyrkkä mutta SDP liian lepsu. Sinipunapohjassa olisi hänestä silti etunsa.

– Jos sieltä puolivälistä voisi löytyä kompromissi, joka olisi hyvä sekä kansantalouden että hyvinvointiyhteiskunnan kannalta.

Kokoomusta ja SDP:tä voisi Korkmanin mielestä täydentää RKP:llä ja vihreillä, jolloin olisi edellytyksiä tarttua vihreään siirtymään. Myös suhtautuminen Euroopan unioniin sekä työperäiseen maahanmuuttoon olisivat argumentteja tällaisen hallituspohjan puolesta.

Korkman huomautti, että Ruotsissa on jo pitkään ollut puolueiden välinen sopimus, että pidetään kiinni keskipitkän aikavälin finanssipoliittisesta tavoitteesta, mikä antaa hallituksille selkänojaa. Mukana ovat kaikki paitsi ruotsidemokraatit.

Korkmanin mielestä sama malli olisi hyödyksi Suomessakin.

– Minusta nyt voisi olla hyvä aika sopia, että velkaantumisen kierre täytyy katkaista. Me ymmärrämme, että se ei voi tapahtua siedettävällä tavalla yhden vaalikauden puitteissa, se vaatii kaksi, kenties kolmekin vaalikautta.

Lue myös:

    Uusimmat