Hallitus neuvotteli rajoituksista ja koronapassista – MTV Uutiset seurasi suorana

MTV Uutiset Live Logo LIVE

Hallitus neuvotteli tänään Suomen avaamisesta, koronapassista ja koronastrategiasta. MTV Uutiset Live näytti ministerien sisäänmenon suorana kello 12.30 alkaen.

Hallitus haluaa poistaa tartuntatautilaista maininnan kahden metrin turvaväleistä, jotta laki ei rajaisi muuten turvallisiksi katsottujen tapahtumien järjestämistä.

Vielä ei ole täysin varmaa, ehditäänkö lakimuutos valmistella niin, että asiasta voitaisiin tehdä virallinen päätös tänään.

Hallituksen päätöksen jälkeen muutos etenee eduskuntaan, jossa se voisi pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan mennä läpi tämän kuun aikana.

Käytännössä aluehallintovirastot ovat jo luopumassa tulkitsemasta lakia niin, että sisätapahtumissa vaadittaisiin yhä kahden metrin turvavälejä. Ainakin pääkaupunkiseudulla tämä rajoitus on poistumassa ensi viikon alussa.

Mitä kuuluu koronapassille?

Pääministeri Marin kertoi eilen MTV Uutisten haastattelussa, että tänään käsitellään myös Suomen koronastrategian päivittämistä.

Marinin mukaan koronarajoitukset halutaan poistaa, kun rokotekattavuus on yli 80 prosenttia.

– Emme halua nähdä sellaista tulevaisuutta, että meillä olisi jatkuvasti rajoitustoimia käytössä, Marin sanoi.

Lisäksi hallitus neuvottelee tänään koronapassista, jota on valmisteltu useassa eri ministeriössä.

Passilla voisi jatkossa todistaa esimerkiksi tapahtumaan tai ravintolaan mennessä, että sen kantaja on rokotettu, testattu tai koronan jo sairastanut.

Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila sanoi eilen Ylen A-Studiossa, että uudessa strategiassa tapahtumat ja yleisötilaisuudet luokiteltaisiin matala-, keski- tai korkeariskisiksi.

Matalan ja keskiluokan tilaisuuksissa varsinaisia rajoituksia ei ehkä olisi, korkean riskin tilaisuuksissa rajoitukset voisi puolestaan kiertää koronapassin avulla.

Varhilan mukaan hallitus voisi päästä antamaan lakiesityksen koronapassista eduskunnalle parin viikon kuluttua.

Lue myös:

    Uusimmat