Hallitus listasi laajan päivystyksen sairaalat – katso lista

Laaja päivystysvastuu 12 sairaalalle 2:00

Hallitus esittää kahdelletoista sairaalalle laajaa päivystysvastuuta.  

Vaativinta hoitoa antaisivat viisi yliopistosairaalaa, jotka ovat Helsingissä, Tampereella, Turussa, Oulussa ja Kuopiossa. Seitsemän muuta laajan päivystysvastuun keskussairaalaa olisivat Lahdessa, Porissa, Lappeenrannassa, Jyväskylässä, Seinäjoella, Joensuussa ja Rovaniemellä.  

12 maakuntaa saa laajan päivystyksen sairaalan

Yliopistosairaaloita on viisi:  
-Helsinki (Uusimaa)  
-Kuopio (Pohjois-Savo)  
-Oulu (Pohjois-Pohjanmaa)  
-Tampere (Pirkanmaa)  
-Turku (Varsinais-Suomi)  
  
Yliopistosairaaloiden lisäksi laajan päivystysvastuun saa seitsemän sairaalaa:  
-Joensuu (Pohjois-Karjala)  
-Jyväskylä (Keski-Suomi)  
-Lahti (Päijät-Häme)  
-Lappeenranta (Etelä-Karjala)  
-Pori (Satakunta)  
-Rovaniemi (Lappi)  
-Seinäjoki (Etelä-Pohjanmaa)  
  
Suppeampi päivystysvastuu on kahdeksalla keskussairaalalla:
-Hämeenlinna (Kanta-Häme)  
-Kajaani (Kainuu)  
-Kemi (Lappi)  
-Kokkola (Keski-Pohjanmaa)  
-Kotka (Kymenlaakso)  
-Mikkeli (Etelä-Savo)  
-Savonlinna (Etelä-Savo)  
-Vaasa (Pohjanmaa)  

Suppeammin päivystävät keskussairaalat olisivat Savonlinnassa, Mikkelissä, Kokkolassa, Kemissä, Kajaanissa, Hämeenlinnassa, Vaasassa ja Kotkassa. Niissä järjestettäisiin ympärivuorokautinen yhteispäivystys, johon kuuluisi esimerkiksi tavallisimmin tarvittavien erikoisalojen päivystys. 

Sairaalalinjaus kytkeytyy valmisteilla olevaan sote-uudistukseen, jossa sote-palveluiden järjestäminen annetaan 18 maakunnalle. Ilman laajan päivystyksen sairaalaa jäisivät maakunnista Etelä-Savo, Kainuu, Kanta-Häme, Keski-Pohjanmaa, Kymenlaakso ja Pohjanmaa.  

Lähimpään laajan päivystysyksikön sairaalaan olisi puolella suomalaisista matkaa alle puoli tuntia ja 80 prosentilla alle 50 minuuttia.

Uudistusten on tarkoitus tulla voimaan ensi vuoden alusta, ja siirtymäajaksi tulee 1–2 vuotta. 

Lääkintöneuvos: Tehokkuus lisää turvallisuutta 

Sairaalauudistuksen tavoitteina on saada säästöä, luoda tehokkuutta ja parantaa hoidon laatua, sanoo lääkintöneuvos Timo Keistinen sosiaali- ja terveysministeriöstä.  

Esimerkiksi turvallisuudesta ja tehokkuudesta Keistinen ottaa polven ja lonkan keinonivelleikkaukset. Niitä tehdään Suomessa 55 sairaalassa. Potilasvahinkoja tulee keskimäärin enemmän pieniin yksiköihin, joissa leikkauksia tehdään vähän. 

Keistisen mukaan leikkaustiimin toiminta ja hoitoprosessi saadaan tehokkaammiksi ja turvallisemmiksi, jos leikkauksia tehdään päivittäin. Tehokkaissa yksiköissä komplikaatioita on vähemmän ja hoitoajat ovat lyhyempiä. 

Keistinen huomauttaa, että päivystykset eivät ole sairaalauudistuksessa katoamassa. Kahdelletoista laajan päivystysvastuun sairaalalle tulee enemmän velvoitteita kuin muille. 

– Päivystys ja leikkaustoiminta kuitenkin jatkuvat muissakin keskussairaaloissa, Keistinen korostaa. 

Ympärivuorokautinen päivystys säilytetään terveyskeskuksissakin tarvittaessa. Esimerkiksi Kuusamon terveyskeskuksessa on Keistisen mukaan oltava päivystys ympäri vuorokauden, sillä matkaa Ouluun on yli 200 kilometriä. Sen sijaan Etelä-Suomessa ympärivuorokautisia päivystyksiä ei hänen mukaansa tarvita niin paljon kuin niitä nyt on.

Kuntaliitto: Ei yllätyksiä

Hallituksen esitys päivystyssairaaloista oli aika odotetunlainen, sanoo Kuntaliiton sosiaali- ja terveysasioista vastaava johtaja Tarja Myllärinen

– Tästä on ollut jo pitkään puhetta, ja alueilla on ollut tietoa valmistelusta ja perusasetelmista eli 12:sta laajan päivystyksen sairaalasta, joista viisi on yliopistosairaalaa. Tämä on ollut tiedossa jo pitempään. 

Suppeamman päivystyksen sairaaloissa pystytään Myllärisen mukaan tyydyttämään edelleen tavanomaisimmat erikoissairaanhoidon päivystystarpeet. Väestön kannalta uudistus tuo siten vain vähän muutoksia. 

– Jo nyt vaativammat tapaukset, esimerkiksi monivammapotilaat, menevät yliopistosairaaloihin. 

Hän uskoo, että lähiaikoina asian ympärillä käydään keskustelua myös muista kuin terveydenhuollon kysymyksistä. Jos esimerkiksi muutoksen myötä sairaaloiden henkilöstöä siirtyy toisille paikkakunnille, niin silloin on Myllärisen mukaan kyse myös verotuloista ja alueen elinvoimasta.  
  

Sote-uudistus voi tyhjentää satoja terveyskeskuksia 2:02

Lue myös:

    Uusimmat