Vastuuministeri Uuden Lastensairaalan laittoman pitkistä jonoista: "Jos muualla hoitoa saa nopeammin, asiakkaalla on oikeus siirtyä toiseen sairaalaan"

Uusi Lastensairaala selätti sydänkriisin, mutta arki pyörii vain neljällä kirurgilla 15:42
Video: Uusi Lastensairaala selätti sydänkriisin, mutta arki pyörii vain neljällä kirurgilla.

MTV Uutiset kertoi, että Uudessa Lastensairaalassa muilla kuin sydänkirurgian erikoisaloilla leikkausta jonottaa noin 330 lasta, joista noin joka kolmas on jonottanut yli lakisääteisen puoli vuotta. Vastuumisterin mukaan Suomessa vallitsee asiakkaan valinnanvapaus eli "jos muualla hoitoa saa nopeammin, niin asiakkaalla on oikeus siirtyä toiseen sairaalaan".

MTV Uutiset kysyi sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juusolta, mitä väliä sillä on, että edes sairaimpien lasten tapauksessa hoitotakuuta ei noudateta, mihin seuraamuksiin tämä johtaa, ja miksei ministeriö priorisoi lasten hätää.

Muistutan, että julkisessa erikoissairaanhoidossa asiakkaalla on Suomessa valinnanvapaus eli jos muualla hoitoa saa nopeammin, asiakkaalla on oikeus siirtyä toiseen sairaalaan. Hoito on mahdollista myös toisessa EU-maassa samoin kustannuksin kuin mitä hoito maksaisi Suomessa, kommentoi Kaisa Juuso (ps.).

"Operatiivinen vastuu palveluiden järjestämisestä on hyvinvointialueilla"

Juuso pitää tilannetta valitettavana. 

– Pidän erittäin valitettavana, että hoitotakuussa ei pysytä. Operatiivinen vastuu palveluiden järjestämisestä on hyvinvointialueilla. Ministeriön rooli on ohjata ja tukea sekä säätää lakeja ja siinä teemme parhaamme. Erikoissairaanhoidon valvontavastuu on Valviralla, ministeri kertoo.

Valvira ei voi antaa vielä arviota mahdollisista seuraamuksista

MTV Uutiset tiedusteli asiaa myös Valviralta. Valvirasta todetaan, että julkisen terveydenhuollon on järjestettävä kaikille potilaille heidän terveydentilansa edellyttämä terveyden- ja sairaanhoito riippumatta potilaan iästä.

Valvira on avannut kesäkuussa 2023 THL:n huhtikuun 2023 seurantatietojen perusteella valvonnan myös HUS-yhtymän kiireettömään erikoissairaanhoitoon pääsystä. Valvonta on kesken, eikä Valvira voi antaa vielä arviota mahdollisista seuraamuksista, toteaa Valviran lakimies Reijo Jormanainen.

Sosiaali- ja terveyssektorin aiheisiin erikoistunut toimittaja Joonas Lepistö avaa yhteiskunnan ajankohtaisia teemoja. Asiantuntijoiden ja kansalaisten kokemusten kautta Lepistö kertoo, missä tilassa Suomen sosiaali- ja terveyspalvelut ovat. Miten sote pelastetaan? Juttuvinkit joonas.lepisto(@)mtv.fi.

"Kapasiteettia pystytään pian siirtämään"

Juuso kertoo myös, että ministeriö on kevään 2023 aikana aiempaa vahvemmin ohjannut HUS-yhtymää kansallisen lasten sairaanhoidon osalta. 

Tilanne on kokonaisuutena kehittymässä nyt puolen vuoden aikana parempaan suuntaan. Jonossa olevien lasten sydänleikkausten määrä on saatu reilussa puolessa vuodessa jo puolitettua. Kapasiteettia pystytään alkaa pian siirtämään vakavasti sairaiden hoidosta kevyempiin leikkauksiin, minitsteri toteaa.

Lisäksi keväällä ministeriön antamalla valtionavustuksella on aloitettu luomaan lasten tehohoitoon kansallisesti yhteen sovitettua kokonaisuutta, kehittää sairaaloiden työnjakoa ja varmistaa osaamista uudentyyppisellä koulutuksella HUS-yhtymän, Pirkanmaan ja Varsinais-Suomen hyvinvointialueiden yhteistyönä.

Lue myös:

    Uusimmat