Hallitus haluaa lisää tuulivoimaa merelle ja maalle – Kai Mykkänen: "20 vuoden tähtäimellä tärkein energiantuotantomuotomme"

Sähköntuotantoa lisäämällä hallitus haluaa houkutella Suomeen merkittävän määrän investointeja.

Hallituksen tavoitteena on kaksinkertaistaa Suomen sähköntuotanto suunnilleen seuraavien 15 vuoden aikana, sanoi ympäristö- ja ilmastoministeri Kai Mykkänen (kok.) tiedotustilaisuudessaan torstaina. Tarkoituksena on houkutella Suomeen ennätysmäinen investointihyöky.

Hallitus haluaa lisää sekä meri- että maatuulivoimalla tuotettua sähköä. Mykkänen myöntää, että tuulivoimarakentaminen on suuri muutos maankäytössä.

– Onhan se myös ehkä sataan vuoteen suurin uusjako maaomaisuuden käytössä.

– Jos saat myllyt maillesi, niin saat yleensä taloudellisesti hyvän sopimuksen, jos saat suurjännitelinjan, niin saat nykyisen lunastuslain pohjalta huomattavasti huonomman korvauksen.

Lunastuskorvauksiin suunnitellaan korotusta. Tuulivoiman lisäämisen tavoitteet ovat korkealla.

– Tuulivoimasta tulee 20 vuoden tähtäimellä meidän tärkein energiantuotantomuotomme, jos me onnistumme siinä, ettemme aja näitä hankkeita pois meidän ulottuviltamme, Mykkänen sanoi.

"Tärkein ilmastoteko tällä vuosikymmenellä"

Hallitus haluaa Suomeen myös lisää ydinvoimaa. Toimitusvarmaa perusvoimaa tarvitaan energiajärjestelmässä, jossa uusiutuvan energian osuus kasvaa. Tuulivoiman tuotantomäärä vaihtelee voimakkaasti tuulisuuden mukaan.

– Tavoite on se, että meillä vielä merkittävän kokoluokan sähköä tuottavaa ydinvoimaa Suomeen syntyy lisää.

Tämän lisäksi Mykkänen näkee potentiaalia astetta pienemmän kokoluokan modulaarisissa ydinvoimareaktoreissa.

Säätövoimaa haetaan vesivoimasta. Mykkänen mainitsee Kemijoen vireillä olevan hankkeen. Fossiilittoman energian tuotanto on ministerin mukaan Suomen tärkein ilmastoteko tällä vuosikymmenellä.

– Edellytys sille, että pääsemme eroon päästöistä on enemmänkin se, että me saadaan korvattua fossiilit terästeollisuudessa ja kemianteollisuudessa sähköllä ja vetyyn perustuvilla tuotteilla kuin se, että me jotenkin ajaisimme energian käyttöä alas, Mykkänen sanoo.

Aluehallinto uudistetaan

Investointeja helpottaakseen hallitus haluaa vauhdittaa luvitusta. Valtion aluehallinto järjestetään uudelleen.

– Me kokoamme lupa- ja valvontatoimijat elyjen ja avien paristakymmenestä erillisestä virastosta yhteen valtakunnalliseen organisaatioon.

Mykkäsen mukaan olisi tarkoitus, että uusi virasto aloittaisi vuoden 2026 alussa. Hän vakuuttaa, että tarkoituksena on nopeuttaa luvitusta, ei tehdä siitä lepsumpaa.

– Tarkoitushan ei sinänsä ole se, että me laskisimme pääsääntönä ympäristövaatimusten tasoa.

Toisaalta ympäristöhaittojen kompensointi voisi jatkossa olla mahdollista. Tämä voisi tarkoittaa akkukemikaalien tuotannon kohdalla esimerkiksi sitä, että päästöjä vähennetään toisessa kohteessa, jossa se on halvemmalla mahdollista, havainnollistaa Mykkänen.

Lue myös:

    Uusimmat