Hallitus esittää uutta lobbarirekisteriä – yrityksiä velvoitetaan kertomaan, miten he pyrkivät vaikuttamaan päättäjiin

Tiedot yhteydenpidosta tulevat julki ja avoimeen rekisteriin.

Suomeen on tulossa lobbarirekisteri. Hallitus antoi avoimuusrekisteriä koskevan lakiesityksen eduskunnalle torstaina. 

Laki velvoittaisi yrityksiä, yhdistyksiä ja säätiöitä ilmoittamaan, miten ne pyrkivät lobbaamaan eduskuntaa ja ministeriöitä eli vaikuttamaan ja tuomaan esille omia tavoitteitaan ja näkökulmiaan.

Tavoite on lisätä avoimuutta siitä, miten valmisteluun ja päätöksentekoon pyritään Suomessa vaikuttamaan. Suuremman avoimuuden kautta on tarkoitus myös vahvistaa kansalaisten luottamusta päätöksentekoon.

– Avoimuusrekisterin tarkoituksena ei ole estää yhteiskunnallista vaikuttamista ja vuoropuhelua, vaan tehdä siitä nykyistä avoimempaa. Lobbauksen avoimuus vahvistaa demokratiaamme ja kansalaisten luottamusta päätöksentekoon, sanoi oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) tiedotteessa.

Yksityishenkilöt ja vapaat kansanliikkeet ulkopuolella

Lobbaamiseksi eli vaikuttamistoiminnaksi määritellään yhteydenpito kansanedustajiin, ministereihin, poliittisiin avustajiin sekä eduskunnan ja ministeriöiden virkahenkilöihin, jonka kautta pyritään edistämään jonkin edun tai tavoitteen toteutumista valmistelussa ja päätöksenteossa. Vaikuttamistoiminnan neuvonnaksi katsottaisiin tilanteet, joissa vaikuttamistoimintaa harjoitetaan asiakkaan puolesta tai tälle annetaan siinä tukea.

Kaikkien vaikuttamistyötä ja lobbausta tekevien ei tarvitse rekisteröityä. Järjestäytymätön kansalaistoiminta tai yksityishenkilöt jäävät lain soveltamisen ulkopuolella. Yksityisistä elinkeinonharjoittajista rekisteröintivelvollisuus koskee ainoastaan niitä, jotka päätoimisesti tekevät vaikuttamistoimintaa tai -neuvontaa.

Avoimuusrekisteriin kirjattujen toimijoiden tulee raportoida toiminnastaan kahdesti vuodessa. Raporteissa tulee kertoa kohteet, aiheet ja pääasialliset yhteydenpitotavat. Lisäksi tulisi kertoa toiminnan taloudellisista resursseista ja siitä, jos toimintaa tehdään asiakkaan puolesta.

Nämä tiedot julkaistaisiin avoimuusrekisteri.fi-palvelussa. Rekisterinhoitajaksi tulisi Valtiontalouden tarkastusvirasto.

Avoimuusrekisterilain on määrä tulla voimaan vuoden 2024 alussa. Rekisterin perustaminen on kirjattu hallitusohjelmaan.

Lue myös:

    Uusimmat