Hallitus aikoo rajata Tehyn työtaistelua lailla

Työtaistelutoimien ulkopuolelle jäisivät muun muassa ensiapu, tehostetun hoidon osastot ja keskosten hoito.

Hallitus valmistautuu puuttumaan Tehyn mahdollisen työtaistelun laajuuteen. Hallituksessa on valmisteltu lainmuutos, jolla kiireellinen ja potilaiden hengissä pysymisen kannalta tärkeä hoito turvataan myös työtaistelun aikana.

Hoitajien työtaistelua ratkovan sovittelulautakunnan aikataulu on kiristetty äärimmäisen tiukaksi, jotta lakimuutos ehditään tarvittaessa saada voimaan ennen irtisanoutumisten määräaikaa 19.11.

Jos kiista ei ratkea torstaiaamuun mennessä, hallitus käsittelee lakimuutosta torstain istunnossaan, ja vie sen eduskunnalle perjantaina pidettävästä presidentin esittelystä.

Työtaistelutoimien ulkopuolelle jäisivät Helsingin Sanomien mukaan muun muassa ensiapu, tehostetun hoidon osastot ja keskosten hoito. Lainmuutos rajaisi työtaistelun ulkopuolelle enintään kymmenen prosenttia irtisanoutuneista hoitajista.

Noin 12 700 hoitajaa on mukana Tehyn joukkoirtisanoutumisissa. Sairaanhoitopiirit vetosivat viime viikolla yhteiskunnan keinoihin rajata kiireellinen hoito työtaistelun ulkopuolelle. Tehy puolestaan piti työnantajan vaatimusta kummallisena ja korosti, että kestävin ratkaisu kiistaan löytyy neuvottelupöydästä.

Töihin pakottava laki on hankala toteuttaa

Asiantuntijoiden mukaan hoitajien työtaistelun rajoittaminen lailla on juridisesti hankalaa.

- Vastakkain on kaksi perustuslailla suojattua oikeutta, toisaalta ihmisen oikeus elämään ja toisaalta oikeus työtaisteluun. Johonkin saakka on varmasti priorisoitava ensiksi mainittu, sanoi työoikeuden professori Kari-Pekka Tiitinen.

Tiitisen mukaan hoitajia on vaikea velvoittaa sellaisiinkin töihin, jotka ovat välttämättömiä ihmisten hengen kannalta. Lisäksi hän huomauttaa, että vastuu hoidon turvaamisesta on yhä myös työnantajan puolella.

- Kansainvälisen työjärjestön ILO:n yleissopimuksessa ja käytännöissä on korostettu sitä, että riitapuolten pitäisi ensisijaisesti neuvotella ne työt, jotka tulisi tehdä, jottei ihmishenkiä menetetä. Nyt neuvottelukosketus taitaa vain olla aika heikko.

Eduskunnan ja Euroopan entisen oikeusasiamiehen, kansanedustaja Jacob Södermanin (sd.) mielestä poikkeuslainsäädännössä on kolme erittäin ongelmallista kohtaa.

- Miten määritellään ryhmä, joka määrätään töihin, ja mihin töihin. Lisäksi vaikeita ovat sanktiot eli miten rangaista ihmisiä, jotka eivät tule töihin laista huolimatta. Mielestäni hallituksen ei pitäisi lähteä tälle linjalle, kun rahaakin on.

Hoitajat pakkotyöhön määräävä laki olisi säädettävä niin sanotussa vaikeutetussa järjestyksessä. Nopeutettu poikkeuslainsäädäntö vaatisi viiden kuudesosan äänienemmistön eduskunnassa. Itse lain läpimeno edellyttäisi kahta kolmasosaa läsnäolevien äänistä.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat