Hallituksen miljardipotti ilahduttaa Kuntaliittoa – nyt rahat riittävät koronakuluihin eikä katastrofia tule

Hallitus antaa kunnille yli miljardi euroa koronakustannuksiin 2:02
Hallitus antaa kunnille yli miljardi euroa koronakustannuksiin – katso uutisjuttu tästä.

Kuntaliitto sanoo kuntien välttyvän talouskatastrofilta, kun hallitus antaa kunnille noin 1,2 miljardia euroa koronapandemian kustannuksiin. Hallitus päätti tänään esimerkiksi testaus-, jäljitys- ja rokotuskustannusten korvaamisesta täysimääräisesti.

Hallituksen päätös on helpotus kunnille, sillä aiemmin niiden huolena oli korvausten jääminen paljon pienemmiksi. Rokotuksista, testeistä ja muista koronakuluista ei jää taloudellista taakkaa kunnille, kuten on aiemmin kuntakentällä pelätty.

Hallitus päätti tänään, että velkaantuva valtiontalous avustaa kuntia koronakuluissa 1,2 miljardilla eurolla.

– Minusta erittäin kohtuullinen ratkaisu myös valtioneuvoston puolesta. Saamme vältettyä alibudjetoinnin emmekä käytä liian paljon rahaa vaan korvaamme aiheutuneet kulut ja mahdollisimman pienin hallinnollisin prosessein, perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) kertoi tänään tiedotustilaisuudessa.

Lue lisää: 

Katastrofia pelättiin

Kuntaliitto pelkäsi aiemmin koronan olevan kunnille taloudellinen katastrofi, kun sosiaali- ja terveysministeriö hahmotteli pienempää korvausmallia. Pienempi rahapotti olisi voinut pahimmillaan johtaa leikkauksiin peruspalveluista.

– Olemme todella ilahtuneita siitä, että hallituksen päätös on parantunut paljon lausunnoilla olleesta asetuksesta. Se sosiaali- ja terveysministeriön asetus olisi tarkoittanut, että vain 40-60 prosenttia koronan kustannuksista korvataan. Se aiheutti myrskyn kuntakentällä. Iloksemme päätös parani radikaalisti, Kuntaliiton toimitusjohtaja Minna Karhunen sanoo.

Yli miljardin koronatuki ei poista kuntatalouden ongelmia.

– Ongelmat kuntataloudessa eivät ole poistuneet mihinkään. Valtionosuuksia on aiempina vuosina leikattu, uusia tehtäviä on tullut ja niitä tulee lisää vuodenvaihteessa. Vielä on epäselvää, mikä on niiden vaikutus kuntatalouteen, Karhunen toteaa.

Kunnat voivat hakea koronarahoja jo lokakuun aikana ja suuri osa miljardipotista tulee jakoon joulukuussa. Seuraava hakukierros on ensi vuoden alussa.

Lue myös:

    Uusimmat