Mainos

Hallituksen kaavailemat sakkojen jättikorotukset kaatumassa perustuslakiin

Perustuslakiasiantuntijat tyrmäävät hallituksen esityksen korottaa sakkoja roimasti. Perustuslakivaliokunta on antanut asiasta lausunnon eilen.

Perustuslakivaliokunnan lausunnon mukaan sakkomääriä ei voida kaksinkertaistaa vain valtion kassan paikkaamiseksi. Sakkojen korotus liittyy perustuslakiin, koska ne ovat varallisuusrangaistuksia, joissa kajotaan tuomitun omaisuuteen.

Hallituksen esityksessä on ehdotettu rikesakon suurimman määrän kaksinkertaistamista 200 eurosta 400 euroon. Muuten esitys koskee päiväsakkojen määrien tuplaamista. Ainoastaan päiväsakon pienin määrä ei kaksinkertaistuisi, vaan se nousisi kuudesta yhdeksään euroon.

Perustuslakivaliokunta toteaa, että "fiskaaliset (eli valtion tuloja koskevat) tavoitteet eivät ole hyväksyttävä syy seuraamussääntelylle". Sakkorangaistukset ovat yleisimmin määrättäviä seuraamuksia rikoksista, ja niiden määrä on viime vuosina ollut enimmillään 300 000 vuodessa. Valtaosa näistä on määrätty liikennerikkomuksista.

Valiokunnan lausunnon mukaan hallituksen esitys ei sisällä kunnollisia perusteita sakkojen korottamisen hyväksyttävyydelle. Päinvastoin hallituksen esityksessä todetaan, että päiväsakkojen korotukselle ei ole rikollisuustilanteeseen liittyvää tarvetta. Tämän valiokunta näkee ongelmalliseksi.

Rangaistusjärjestelmän tehtävänä on estää rikoksia, ei tuottaa rahaa valtion kassaan, valiokunta toteaa.

Rikesakkojen määrää on nostettu jo syksyllä 2015. Uusien korotusten olisi määrä tulla voimaan keväällä 2016.

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.