Mainos

Hallitukselta esitys: Kauppojen alkoholijuomien hinnat nousevat 5 prosenttia – korotus painottuu lievästi mietoihin

Alkoholijuomien hinnat kaupoissa nousevat ensi vuonna noin viisi prosenttia. Korotus painottuu valtiovarainministeriön mukaan lievästi muihin kuin väkeviin juomiin.

Hallitus antoi torstaina esityksensä alkoholiveron korotuksesta. Budjettiriihessä päätetty korotus on 100 miljoonaa euroa.

Esimerkiksi oluen valmisteveroa on määrä korottaa reilut kymmenen prosenttia ja väkevien alkoholijuomien valmisteveroa noin viisi prosenttia.

Kiistaa prosentin nostosta

Hallitusryhmissä on kiistelty siitä, onko nelosoluen ja lonkeron saaminen ruokakauppaan yhteydessä ensi vuoden alkoholiveron korotukseen.

Kokoomus ja siniset ovat arvioineet, että ilman prosenttirajan nostoa ei myöskään alkoholiveroa tarvitse korottaa. Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen sanoi lokakuun alkupuolella MTV:n haastattelussa, että hallituksen linjan mukaan veronkorotus tulee joka tapauksessa.

Kesäkuun lopulla hallituspuolueet löysivät sovun alkoholilain uudistuksesta. Hallituksen esitykseen sisältyy kaupassa myytävien juomien alkoholipitoisuuden nosto 5,5 prosenttiin. Lisäksi esityksen mukaan ruokakaupassa saa myydä myös muutoin kuin käymisteitse valmistettuja alkoholijuomia.

Alkoholin prosenttiluvuista äänestetään todennäköisesti marraskuussa. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.