Mainos

Alkoholilain uudistuksessa mahdollisuus kilpaileviin esityksiin – mahdollisuus esittää jopa yli 5,5 prosenttirajaa

1:59

Nykyistä vahvemmat oluet, siiderit ja lonkerot tulevat ensi vuoden alusta ruokakauppoihin, ellei sitten eduskunnan oppositio onnistu aietta vesittämään.

Hallituspuolueet pääsivät tänään tuskaisan väännön jälkeen sopuun siitä, että ruokakaupassa myytävien juomien sallituksi enimmäispitoisuudeksi esitetään 5,5:tä prosenttia. Lisäksi esitetään, että ruokakaupassa saa myydä myös muutoin kuin käymisteitse valmistettuja juomia. Täten niin sanotut limuviinat sallittaisiin.

Sovun syntyminen prosenttirajasta edellytti kompromisseja. Hallituspuolueiden kansanedustajat saavat lakiesityksen sisältökäsittelyssä tehdä kilpailevia esityksiä prosenttirajasta ilman pelkoa rangaistuksesta.

Tämä oli tärkeää etenkin niille keskustan 15 edustajalle, jotka ovat ilmoittaneet, etteivät kannata enimmäispitoisuuden nostoa 4,7 prosentista.

– Ensimmäisessä käsittelyssä salissa on varmaan kaksi tai useampi esitys, joista äänestetään, sanoi keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen.

Tämä niin sanottu omantunnon vapaus sisältyi jo toukokuun lopun sovintoesitykseen, jota perussuomalaisten eduskuntaryhmä ei hyväksynyt.

Jotta entiset perussuomalaiset eli nykyiset Uusi vaihtoehto -ryhmän edustajat saatiin tuoreen esityksen taakse, annettiin STT:n tietojen mukaan lupa esittää myös 5,5:tä prosenttia korkeampaa enimmäispitoisuutta. Edellisen sopuesityksen mukaan edustajat olisivat voineet äänestää vain joko 4,7 prosentin tai 5,5 prosentin välillä.

Alkoholilain uudistuksen lopullisessa käsittelyssä hallituspuolueiden edustajien on hyväksyttävä uudistuksen läpimeno, oli enimmäisprosentti mikä hyvänsä.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.