Mainos

Hallinto-oikeus kumosi lähes neljänneksen nopeutetun menettelyn turvapaikkapäätöksistä

Hallinto-oikeus on tänä vuonna muuttanut ison kasan Maahanmuuttoviraston turvapaikkapäätöksiä niin sanotun nopeutetun menettelyn jutuissa.

Nopeutettu menettely koskee juttuja, jotka on määritelty ilmeisen perusteettomiksi tai jotka Maahanmuuttovirasto on jättänyt kokonaan tutkimatta.

Helsingin hallinto-oikeuden tiedottajan Pirkko Väänäsen mukaan tilanteeseen on vaikuttanut korkeimman hallinto-oikeuden (KHO) huhtikuinen päätös, jonka mukaan afganistanilaista turvapaikanhakijaa ei voitu siirtää Unkariin perus- ja ihmisoikeussäännösten vuoksi.

Maahanmuuttovirasto ja hallinto-oikeus olisivat lähettäneet turvapaikanhakijan Unkariin, koska Dublin-asetuksen perusteella Unkari olisi ollut vastuussa hakemuksen käsittelystä. KHO perusteli eriävää ratkaisuaan Unkarin puutteellisella turvapaikkamenettelyllä ja vastaanotto-olosuhteilla.

Lokakuun 20. päivään mennessä hallinto-oikeus oli muuttanut ratkaisua 22 prosentissa tehdyistä nopeutetun menettelyn päätöksistä, kun viime vuonna vastaavaan aikaan luku oli vain seitsemän prosenttia.

Yksi ratkaisu voi pitää sisällään useamman ihmisen turvapaikkaa koskevan päätöksen, koska esimerkiksi koko perhettä koskeva ratkaisu voi olla samassa päätöksessä.

Lokakuun 20. päivään mennessä nopeutetun menettelyn juttuja oli ratkaistu Helsingin hallinto-oikeudessa 1 558, viime vuonna samaan aikaan 498. Turvapaikkavalitukset käsitellään Helsingin hallinto-oikeudessa.

Valitusmäärät nousseet

Väänäsen mukaan nopeutetun menettelyn juttujen määrä hallinto-oikeudessa on pienentynyt selvästi alkuvuodesta.

– Nopeutetun menettelyn valituksia tulee nyt vähemmän kuin normaalin menettelyn, ja niitä saapuu huomattavasti alkuvuotta vähemmän, Väänänen sanoo.

Tänä vuonna saapuneita turvapaikkavalituksia on yhteensä noin 7 400 valitusta, joista noin 64 prosenttia on saapunut kesäkuun jälkeen.

Korkeimmassa hallinto-oikeudessa turvapaikka-asioiden määrän oletetaan yhä lisääntyvän. KHO:hon oli tullut 21. lokakuuta mennessä yhteensä vajaat 600 turvapaikka-asiaa, joista oli ratkaistu reilut 500.

Kielteiset päätökset kiristävät tunnelmaa

Kielteisten turvapaikkapäätösten lisääntyminen ja pitkät odotusajat ovat vetäneet tunnelmat vastaanottokeskuksissa paikoitellen kireiksi ja apeiksi, kertoo vastaanottoyksikön tulosalueen johtaja Pekka Nuutinen Maahanmuuttovirastosta.

– Erilaista oireilua esiintyy enemmän kuin normaalitilanteessa. Jonkinasteisia itsensävahingoittamisyrityksiä on ollut normaalia enemmän, Nuutinen sanoo.

STT kertoi syyskuun lopulla, että viime vuoden lokakuulta tämän vuoden syyskuun loppuun mennessä vastaanottokeskuksissa oli yhteensä 15–20 itsemurhan yritystä. Viisi näistä oli toteutunut.


Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.