Halla-ahon vahvoilla kannatusalueilla suosittiin toisella kierroksella Stubbia – "Stubb kävi täällä, Haavisto ei"

Suomella on uusi presidentti – vaali-illan parhaat palat 11:44
Katso myös: Suomella on uusi presidentti – vaali-illan parhaat palat

Uudeksi presidentiksi nouseva kokoomuksen Alexander Stubb näyttää saaneen suhteessa hyvin ääniä perussuomalaisten vahvoilta kannatusalueilta presidentinvaalien toisella kierroksella. Asia ilmenee oikeusministeriön vaalien tulopalvelusta.

Perussuomalaisten Jussi Halla-aho oli ensimmäisellä kierroksella suosituin ehdokas esimerkiksi Satakunnan vaalipiiriin kuuluvissa Karviassa ja Kankaanpäässä. 

Karviassa hänen kannatuksensa oli 38,1 prosenttia ja Kankaanpäässä 33,7 prosenttia. 

Toiseksi suosituin ehdokas oli tuolloin molemmissa kunnissa keskustan ja valitsijayhdistyksen Olli Rehn 31,2:n ja 20,4 prosentin ääniosuuksilla, kun Alexander Stubbin osuudet olivat 14,9 ja 18,8 prosenttia.

Vaalien toisella kierroksella Stubb sai Karviassa 72,7 prosenttia ja Kankaanpäässä 63,2 prosenttia annetuista äänistä.

– Olemme täällä paljolti konservatiivisia, kommentoi äänien siirtymistä Stubbin taakse Karvian kunnanvaltuuston puheenjohtaja Voitto Raita-aho (sd.).

Raita-aho huomauttaa myös, että moni äänestäjä jäi toisella kierroksella kotiin. Tulospalvelun mukaan Karviassa äänestysprosentti laski ensimmäisen kierroksen 72,9 prosentista 62,2 prosenttiin toisella kierroksella.

– Monet Halla-ahon kannattajat ja keskustan Rehnin kannattajat jättivät äänestämättä, Raita-aho arvioi.

Halla-ahon suuri suosio Karviassa vaalien ensimmäisellä kierroksella oli Raita-ahon mukaan jo etukäteen aavisteltavissa. Hän huomauttaa, että perussuomalaiset ovat muutenkin pärjänneet viime aikoina hyvin Satakunnassa.

Nukkuivatko nuoret toisella kierroksella?

Stubb oli vaalien toisella kierroksella vahvoilla esimerkiksi Vaasan vaalipiirin Alajärvellä ja Soinissa. 

Molemmissa kunnissa Halla-ahon kannatus oli vaalien ensimmäisellä kierroksella yli 35 prosenttia ja Rehnin kannatus yli 28 prosenttia. 

Stubbin osuus äänistä oli tuolloin Alajärvellä 18,0 ja Soinissa 14,5 prosenttia. Toisella kierroksella Stubb sai Alajärvellä 72,9 prosenttia äänistä ja Soinissa 72,4.

Alajärven kaupunginjohtaja Vesa Koivunen kertoo, että kaupungintalolla näkyi ensimmäisen kierroksen ennakkoäänestyksen aikana aika paljon nuorta väkeä. 

Toisella kierroksella kuitenkin vaikutti hänen mielestään siltä, ettei nuoria käynyt äänestämässä ihan niin paljon. Koivunen korostaa, että arvio perustuu hänen omiin havaintoihinsa eikä vahvistettuihin tilastoihin.

– En tiedä, pitääkö paikkansa vai ei. Se voi olla yksi selittävä tekijä jompaankumpaan asiaan.

Koivunen huomauttaa, että toisen kierroksen tuloksessa Alajärvi ei poikkea muista alueen kunnista, koska Stubb oli suosituin ehdokas koko Etelä-Pohjanmaalla ja Pohjanmaalla.

– Stubbhan kävi henkilökohtaisesti täällä Alajärvellä vaalikiertueen aikana, ja siellä oli aika paljon ihmisiä. Hän teki Stubb-kävelyn, ja kävimme Alajärven pallohallilla katsomassa vähän pesistreenejä ynnä muita. Joten toki Stubb kävi täällä ja Haavisto ei käynyt.

Stubbin lisäksi Alajärvellä kävi presidenttiehdokkaista vaalikampanjansa aikana vain Olli Rehn.

Lue myös:

    Uusimmat