Mainos

Hakkeriaktivistien vuoto: Venäjälle suunnitellaan omaa ”isänmaallista” internetiä

Venäläinen hakkeriaktivistien ryhmä Shaltay Boltay on julkaissut sivuillaan kirjeenvaihtoa ja muita dokumentteja, joista käy ilmi, että Venäjälle suunnitellaan omaa internetiä.

Hakkeriryhmän mukaan keskusteluun osallistuu korkean tason johtajia valtion omistamista yrityksistä sekä kenraaleja.

Shaltay Boltayn mukaan ideana olisi kehittää Venäjälle oma internet-verkosto, jota olisi tarkoitus kutsua ”isänmaalliseksi informaatioalustaksi”. Projekti olisi tarkoitus esitellä maan johdolle osana tuonnin vähentämiseen pyrkivää ohjelmaa.

Keskusteluun omasta internetistä osallistuu muun muassa Venäjän kehityspankki Vnesheconombankin Sergei Ganza sekä Rosgydron informaatioteknologiaosaston johtaja Garald Bandurin. Hakkerit julkaisivat aineistonsa tiistai-iltana, mutta itse sähköpostiviestikeskustelu on käyty kesäkuussa.

Turvaa ”tilanteen eskaloitumisen” varalta

Hakkeriryhmän julkaisemassa dokumentissa projekti esitellään Venäjän kansalaisten ja valtion sekä yritysten intressien mukaisena. Tekstissä todetaan, että Venäjän on luotava oma järjestelmä ollakseen riippumaton ulkomaisesta järjestelmästä.

Materiaaleissa myös todetaan, että konfliktin eskaloituessa läntiset tiedustelupalvelut voisivat ”halvauttaa tai vallata infrastruktuurin osia, kuten kommunikaatioyhteydet”, koska ”kaikki tämä” toimii läntisillä julkaisualustoilla.

Talouskehityksen ministeriö on jo huhtikuussa hyväksynyt suunnitelman tietokoneohjelmistojen tuonnin vähentämisestä. Suunnitelman mukaan esimerkiksi anti-virus-ohjelmistojen tuonti ei saisi ylittää 50 prosenttia vuoteen 2025 mennessä.

Shaltay Boltay on hakkeriryhmä, joka on aiemmin julkaissut tietovuotoja muun muassa Venäjän duuman jäsenten kirjeenvaihdosta ja syyttänyt Venäjän turvallisuusviranomaisia hakkerien ajojahdista.

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.