Häirintäkohun keskiössä olevalle Jari Vilénille kirjallinen varoitus – "Irtisanomiskynnys ei ylity"

Ulkoministeriö on antanut kirjallisen varoituksen häirintäkohun keskiössä olevalle Suomen Kanadan-suurlähettiläälle Jari Vilénille.

Päätöksen varoituksen antamisesta teki henkilöstöjohtaja Kirsti Pohjankukka.

Ministeriön mukaan varoitus annettiin, koska Vilén on rikkonut virkamiehen käyttäytymisvelvollisuutta.

Vilénin käytös täyttää epäasiallisen käytöksen, häirinnän ja seksuaalisen häirinnän määritelmät.

– Varoitus on vakava työnantajan toimi, joka voidaan tehdä vain lain mukaisin perustein. Virkamiehen irtisanomiskynnys ei kuitenkaan tässä tapauksessa ylity ja Vilénillä säilyy työvelvoite ministeriössä, Pohjankukka toteaa ministeriön tiedotteessa.

Hän pitää tärkeänä, että asian selvittäminen on saatu näiltä osin päätökseen.

Varoituspäätökseen on mahdollista hakea muutosta valittamalla siitä Helsingin hallinto-oikeuteen.

Vilén kiistää syyllistyneensä häirintään

Suurlähettiläs Vilén kiisti ulkoministeriön kuulemisessa syyllistyneensä epäasialliseen käytökseen, häirintään ja seksuaaliseen häirintään.

STT:n hankkimassa päätöksessä Vilénin kirjallisesta varoituksesta todetaan, että ulkoministeriölle oli helmikuussa lähetetty Ottawan-suurlähetystöstä kolme erillistä ilmoitusta Vilénin epäasiallisesta käytöksestä ja seksuaalisesta häirinnästä. Asiaa selvittämään lähetettiin ulkoministeriön selvitysryhmä.

Kirjallisessa varoituksessa todetaan, että mikäli vastaava toiminta toistuu ja virkamies toimii vastoin virkavelvollisuuksiaan, voi työnantaja päättää virkamiehen palvelussuhteen.
 


Rikosilmoitus tietovuodosta

Viime viikolla kerrottiin, että poliisi on ulkoministeriön tekemän rikosilmoituksen perusteella aloittanut esiselvityksen Ottawan-suurlähetystön tilanteesta kertoneiden tietojen vuotamisesta mediaan.

Ministeriön rikosilmoituksen mukaan medialle oli vuodettu salassa pidettäviä tietoja, jotka ovat vaarantaneet valituksen tekijöiden ja kohteen oikeusturvaa.

Vilén määrättiin aiemmin toukokuussa jättämään tehtävänsä.

Hän oli aloittanut suurlähettiläänä Ottawassa viime syksynä.

Vilénin on määrä palata Suomeen kesäkuun lopussa.

Ennen diplomaattiuraansa Vilén oli kokoomuksen kansanedustaja ja ulkomaankauppaministeri Paavo Lipposen (sd.) kakkoshallituksessa vuosina 2002–03.

Juttua täydennetty kello 16.47: Vilén kiistää ulkoministeriön kuulemisessa syyllistyneensä häirintään ja epäasialliseen käytökseen. 

Lue myös:

    Uusimmat