Oikeusministeriön kampanja rohkaisee sivustakatsojia puuttumaan seksuaaliseen häirintään – tubettajakaksikko MolyBros: "Pienikin teko on hyvä"

Tubettajakaksikko MolyBros taistelee seksuaalista häirintää vastaan:"Pienikin teko on hyvä" 2:19
Tubettajakaksikko MolyBros taistelee seksuaalista häirintää vastaan: "Pienikin teko on hyvä".

Oikeusministeriön tänään alkava kampanja rohkaisee sivustakatsojia puuttumaan nuorten naisten seksuaaliseen häirintään. Myös Naisten Linja aloittaa tänään verkkohäirinnän vastaisen kampanjaviikkonsa. Kyselyn mukaan jopa yli puolet verkkohäirintää kokeneista kertoo muiden vähättelevän tapahtunutta.

Oikeusministeriön kampanjakasvot ovat somesta ja televisiosta tuttuja. Mukana on myös tubettajakaksikko MolyBros.

19-vuotiailla on parhaillaan työn alla kolmas video, jossa kohdataan alaikäisten tyttöjen seuraa hakevia miehiä.

– Videolla, jonka olemme tehneet, on yli 500 000 näyttöä. Moni on tullut kertomaan heidän omista kokemuksistaan. Me tietenkin neuvomme heitä, mitä tuollaisessa tilanteessa kannattaisi tehdä, sanoo Ibrahim Manza

"Kyllä kaikki meistä" -kampanjalla halutaan rohkaista sivustakatsojia puuttumaan pienin keinoin häirintätilanteisiin sekä tukemaan uhria.

– Meidän ensisijainen kohderyhmämme on nuoret miehet siitä syystä, että tutkimusten ja selvitysten mukaan seksuaalinen häirintä kohdistuu etenkin nuoriin naisiin.

– Koska nuoret viettävät paljon aikaa toistensa kanssa, niin potentiaaliset puuttujat ovat myöskin nuoria, kertoo oikeusministeriön neuvotteleva virkamies Elina Ruuskanen.

Verkkohäirinnän seuraukset vakavia

Tänään alkaa myös Naisten Linjan verkkohäirinnän vastainen kampanjaviikko. Naisten Linja selvitti naisten ja sukupuolivähemmistöjen kokemuksia verkkohäirinnästä.

Yli puolet kyselyyn vastanneista kertoi muiden vähätelleen verkkohäirintäkokemusta. Vähättelyä tapahtui jopa työterveyden, mielenterveyden ammattilaisten, työnantajan ja poliisin taholta. Rikosilmoituksen tehneet vastaajat kertoivat toistuvasti, ettei tutkintaa aloitettu tai se jäi kesken.

"Kaikkien velvollisuus puuttua"

Metoo aloitti keskustelun, mutta Elina Ruuskanen muistuttaa, että seksuaalinen häirintä on edelleen iso ongelma.

– Tämä ongelma on todellinen ja iso. Valitettavasti mikään yhteiskunnan osa-alue ei ole siltä suojassa.

– Keskustelun aktiivisuus osoittaa, että aika on valmis ja kypsä sille, että tässä puhutaan vähän rohkeammin ja myös uhrit uskaltavat tulla esiin.

MolyBros myöntää, että puuttuminen seksuaaliseen häirintään ei välttämättä ole kaikille helppoa.

– Pienikin teko on hyvä. Minusta meidän kaikkien velvollisuus on puuttua tuollaiseen eikä vain katsoa sivusta, painottaa Abdirahman Keinaan.

Lue myös:

    Uusimmat