Häijy video: Porsche-kuskin rohkea ohitus oli koitua tamperelaisen Petrin kohtaloksi – "Ei siinä ehtinyt ajattelemaan mitään"

0:22

Tamperelaismies oli jäädä polkupyörineen katumaasturimallisen Porschen jyräämäksi viime sunnuntaina. Tiellä 65 sattunut hengenvaarallinen tilanne tallentui pyörään kiinnitettyyn kameraan.

Tamperelainen Petri Litmanen oli viime sunnuntaina polkemassa Kurusta Virroille, kun hänen kameraansa tallentui karmaiseva läheltä piti -tilanne. Kello oli varttia yli iltapäiväneljän, kun tien oikeassa reunassa pyöräillyt Litmanen oli vähällä päästä hengestään. Vastakkaisesta suunnasta lähestyneen valkoisen Porsche Macanin kuljettaja lähti rohkeaan ohitukseen ja pyyhkäisi Litmasesta ohi lähempää kuin kenenkään hengen tai terveyden kannalta olisi toivottavaa.

– Ei siinä ehtinyt ajattelemaan mitään. Videolla kuuluu ähkäisyni noin puoli sekuntia ennen kohtaamista, kun havaitsen auton ja luulen törmääväni. Seuraavaksi tuntui siltä kuin ilmavirta repisi pyörän altani, Litmanen kertoo MTV:lle.

Paikassa, jossa vaaratilanne sattui, on alkamassa ohituskieltoalue Kurun suuntaan ajaville. Vaikka tie on kapea, on näkyvyys Litmasen mukaan kuitenkin esteetön.

– Olen miettinyt, mitä tapahtui edeltävän puolentoista sekunnin aikana, kun ohitus olisi ollut havaittavissa. Ehkä katsoin tutkan näytöltä mahdollisia takaatulijoita tai varoin päällysteen rosoista reunaa. Onneksi reunassa ei ollut väistettäviä kiviä tai halkeamia, muuten en olisi tässä vastailemassa.

Pallo heitetty viranomaisille

Triathlonia ikämiessarjoissa harrastava Litmanen kertoo pyöräilevänsä vuodessa jopa 15 000 kilometriä.

– Näin pahoja tilanteita tulee harvemmin ja harvemmin, ehkä kerran kymmentä tuhatta kilometriä kohti. Erityisesti ammattiautoilijoiden huomaavaisuus on parantunut viime vuosina merkittävästi, Litmanen kiittelee.

Hän on varma, että katumaasturin kuljettaja ymmärsi tilanteen vakavuuden, vaikka jatkoikin matkaansa pysähtymättä.

– Luotan siihen, että viranomaiset tutkivat, mitä tilanteessa tapahtui, henkikultansa säilymisestä kiitollinen mies sanoo.

Ei kaipaa vastakkainasettelua

Litmanen ei pidä Porsche-kuskin toimintaa millään tavalla hyväksyttävänä, mutta ei halua lietsoa vihaa ketään kohtaan.

– Teemme kaikki virheitä liikenteessä kulkuneuvoon katsomatta, mutta asenteita muuttamalla saadaan maanteistä turvallisempia meille kaikille, hän toteaa.

Suomessa vallitsee hänen mielestään merkillinen pyöräilijöiden ja autoilijoiden vastakkainasettelu. Hän kertoo ajaneensa viimeisen 10 vuoden aikana suomalaista maantietä puoli miljoonaa kilometriä, josta 400 000 kilometriä autolla ja loput pyörällä, joten näkökulmaa löytyy sekä ratin takaa että satulaperspektiivistä. 

– Meillä on kuitenkin reippaasti yli 3,5 miljoonaa ajokortillista, joten voinee hyvällä syyllä olettaa, että pääsääntöisesti asian äärellä ovat autoilijat ja pyöräilevät autoilijat. Niinpä olemme jo lähtökohtaisesti kokolailla samalla puolella aitaa tai jopa samalla kaistalla.

– Koitetaan tehdä kohtaamisista sopuisia ja turvallisia.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja