Mainos

Haavisto romaniongelmasta: Heidän omia kotimaitaan painostettava

Vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Pekka Haavisto on huolissaan romanien asemasta monissa Euroopan maissa.

Bulgariasta, Romaniasta ja osin Unkarista on lähtenyt liikkeelle romaneita, joita muut Euroopan maat eivät pidä omina kansalaisinaan. Romanikerjäläisten määrä myös Helsingin kaduilla lisääntyy aina kevään korvalla.

– Perusongelma on se, että romanien omat kotimaat eivät ole huolehtineet omista vähemmistöistään. Olen tavannut Suomeenkin tulleita Romanian romaneita, jotka sanovat, että heille tullimies laittaa kättä lippaa, että näkemiin ja älkää tulko takaisin. Näinhän maat eivät voi kohdella omia vähemmistöjään, Haavisto painottaa.

Maihin on syntynyt romanislummeja, joissa asutaan jopa maakuopissa. Haaviston mielestä ei ole ihme, jos ihmiset lähtevät etsimään parempaa elämää.

– Painehan romanien aseman kohentamisesta pitäisi kohdistua heidän omiin kotimaihinsa Euroopan unionissa. Maiden pitää laittaa romanien työ, koulutus ja terveydenhuolto kuntoon.

"En anna rahaa romaneille"

Haavisto sanoo suhtautuvansa Suomeen saapuviin romanikerjäläisiin valitettavana asiana.

– En anna rahaa heidän kerjätessään, sillä ajattelen, että en halua tällaista asiaa suosia. Jos he haluavat tulla Suomeen ja tehdä täällä töitä Euroopan alueen kansalaisena, heillä on siihen oikeus. En pidä kerjäämistä sellaisena asiana, jota pitäisi millään tavalla edistää.

Haavisto ei kannata kerjäämisen kriminalisointia.

– En kannata sitä, että heitä aletaan poliisivoimin viedä jonnekin tai heitä sakotetaan. Se aiheuttaa taas hyvin paljon ylimääräisiä kustannuksia. Meidän pitää painostaa heidän omia kotimaitaan auttamaan ongelmassa.

Haaviston mukaan Suomi ei ole enää kerjäläisten näkökulmasta niin kiinnostava maa kuin aiemmin. Suomalaiset eivät enää anna rahaa kerjäläisille niin kuin aiemmin.

(MTV3)

Katso vihreiden Pekka Haaviston haastattelu: (Huomenta Suomi 12.3.2013)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.