Mainos

Haavisto: Kymmenettuhannet juhlivat itsenäistä Etelä-Sudania

– Tämä on tietenkin historiallinen päivä Etelä-Sudanissa. Aikamoinen tunnelma, kun täällä on kymmeniätuhansia ihmisiä juhlimassa ja ilonhuutoja tulee joka puolelta.

Näin keskiafrikkalaisen Etelä-Sudanin itsenäistymisjuhlallisuuksia kuvailee kansanedustaja Pekka Haavisto (vihr.), joka oli mukana todistamassa itsenäisyysjulistusta uuden maan pääkaupungissa Jubassa. Haavisto oli kutsuttu tilaisuuteen Suomen ulkoministeriön erityisedustajana Afrikan kriiseissä.

Itsenäisyysjuhlissa oli myös Sudanin sotarikoksista etsintäkuulutettu presidentti Omar Hassan al-Bashir.

– Al-Bashir oli todellakin yleisössä, samoin kuin YK:n pääsihteeri Ban Ki Moon. Tiettyä jännitettä on olemassa, koska kansainvälinen yhteisö on antanut pidätysmääräyksen al-Bashirista.

Etelä-Sudanin tuore presidentti presidentti Salva Kiir ilmoitti pitämässään puheessa, että Pohjois-Sudan tunnustaa Etelä-Sudanin, kunnioittaa sen vastanimettyä presidenttiä ja uutta perustuslakia. Haaviston mukaan tämä kirvoitti aplodit yleisöltä.

Ennen itsenäistymistään Etelä-Sudan kävi pohjoisen Sudanin kanssa vuosikymmeniä kestänyttä veristä sisällissotaa, minkä aikana kuoli kaksi miljoonaa ihmistä. Itsenäisyys syntyi kuitenkin lopulta rauhanomaisesti kansanäänestyksellä viime tammikuussa

Alkuiltapäivästä Etelä-Sudanista tuli maailman 193. itsenäinen valtio. Taakkanaan sillä on kuitenkin maailman surkein koulutustaso ja synkin lapsikuolleisuus.

– Tilanne on toisaalta hyvä siten, että Etelä-Sudanilla on aikakin yksi tulonlähde eli öljy. Toisaalta tilanne on huono, koska maan talous ei muuten ole juurikaan kehittynyt. Täällä lähdetään aikalailla nollasta: asfalttiteitä on tuskin lainkaan eikä kouluja tai julkisia palveluja ole. Olen käynyt joissakin ministeriöissä, missä ministerit ovat lukutaidottomia. Edessä on hyvin pitkä tie ennen kuin Etelä-Sudan on toimiva itsenäinen valtio.

Katso Risto Puolimatkan juttu (Seitsemän uutiset 9.7.2011)

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.