Haavikko-kirjan kirjoittanut Saari ei usko, että kirja johtaa enää käräjille

Kirjailija Mauno Saari on kirjoittanut tänään julkaistun kohutun elämänkerran akateemikko Paavo Haavikosta.

MTV3:n Huomenta Suomessa vieraillut Saari kertoo Haavikon olleen ennen kaikkea nerokas runoilija, jolla oli pakonomainen tarve kirjoittaa. Saari kertoo haastattelussa, että Haavikolla oli omasta mielestään autistisia piirteitä, jotka pakottivat hänet luomaan.

Mauno Saaren Haavikko-niminen mies -kirjassa paljastetaan monia arkaluontoisia asioita Paavo Haavikosta. Kirja on herättänyt paljon kohua jo ennakkoon, koska runoilijan poika Heikki Haavikko olisi halunnut lukea ja tarkastaa kirjan ennen sen julkaisua. Helsingin käräjäoikeus kuitenkin katsoi, ettei pojalla ole teokseen tekijänoikeuksia. Nyt Heikki Haavikko tutkii STT:n mukaan juristien kanssa, vetääkö teoksen oikeuteen. Heikki Haavikko myös väittää, että kirjassa on käytetty luottamuksellisia sairaskertomuksia.

– Ei pidä paikkaansa. Minä en ole puhunut yhdenkään sellaisen lääkärin kanssa, jolla olisi ollut pääsyä Haavikon sairaskertomuksiin tai potilasasiakirjoihin, Saari kiistää.

Saari ei usko että hän joutuu käräjille teoksesta syntyneen kohun takia.

– Viimeiset 65 sivua on sellaista, jota pitkään harkitsin otanko mukaan kirjaan. Otin sen mukaan siksi, että olisin mielelläni kirjoittanut kirjalle onnellisen lopun, mutta kun se ei ollut onnellinen. Minä olisin joutunut sitten hyvin pitkän ajan vastaamaan tuhansiin kysymyksiin, että mitä sitten todella tapahtui, Saari perustelee ratkaisuaan Huomenta Suomessa.

Ei hallinnut raivokohtauksiaan

– Tämä kohu, jota minä eikä kustantajani ole nostanut esille, aiheutti sen, että oli pakko myös kertoa mitä näissä (Haavikon elämän) viime vaiheissa tapahtui. Se ei ehkä esteettisesti ole hyvä ratkaisu, mutta se on totta.

Pitkään Haavikon tuntenut Saari muun muassa kertoo kirjassa akateemikon rajuista ja yhtäkkisistä raivokohtauksista, sekä vaimon ja tyttären traagisista kuolemista.

– Kun Haavikko teki libreton Savonlinnan oopperajuhlien Ratsumieheen, eräs lavastuksen yksityiskohta oli hänestä väärä. Haavikko kesti ensi-illan tyynenä, mutta sai myöhemmin kesäpaikassaan raivokohtauksen, kun vaimo Ritva Haavikko kehui oopperaa hienoksi. Haavikko löi kaksi tuolia pirstaleiksi, särki astioita, puhelimen ja tuvan ikkunat, Saari kirjoittaa kirjassa.

MTV3:n Viihdeuutiset nyt myös Twitterissä, tutustu

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat