Haaveissa moottoripyöräkortti – vieläkö pyörän päälle ehtii tänä kesänä?

Monen haaveissa siintää kesäisin moottoripyöräkortin ajaminen. Mutta mitä moottoripyöräkortin suorittaminen oikein vaatii?

Moottoripyöräkortin suorittaminen käy näppärästi, etenkin, jos takataskusta löytyy jo valmiiksi B-ajolupa, kertoo moottoripyöräkouluttaja Tommi Helenius Haagan autokoulusta.

Ihan ensimmäiseksi kannattaa ilmoittautua autokouluun ja katsoa, missä ja milloin kursseja menee. Suoraan ei pyörän selkään pääse, sillä moottoripyöräkortin suorittaminen aloitetaan aina teoriatunneilla.

– Ennen kuin päästän ketään puikkoihin, on ymmärrettävä edes vähän kaksipyöräisistä, Helenius toteaa.

Jos ajajalta löytyy jo valmiiksi B-ajokortti, selviää teoriaosuudesta kuuden tunnin opiskelulla.

Teoriatunneilla annetaan ohjeet muun muassa ajokorttiluvasta, joka moottoripyöräkuljettajaksi haaveilevalta täytyy löytyä. Aikaisemmin ajokoulut ottivat vastaan oppilaiden ajokorttiluvat, mutta nykyään ne täytyy hakea henkilökohtaisesti suoraan Poliisilta.

– Pääkaupunkiseudulla on huonosti aikoja Poliisille, ja luvan saaminen voi helposti mennä kolmen–neljän viikonkin päähän. Suosittelemmekin kuljettajia asioimaan pienemmillä poliisilaitoksilla, kouluttaja vinkkaa.

Kun teoriatunnit on käyty, päästään moottoripyörän selkään. Minimiajomäärä on 6 tuntia.

– Minulla on sellainen periaate, etten vie oppilasta liikenteeseen, ennen kuin käsittelykokeen tehtävät on suoritettu hyväksytysti, Tommi Helenius kertoo.

– Yritän saada käsittelykokeen tehtävät suoritettua oppilaan kanssa kolmessa tunnissa, sen jälkeen keskitytään kolme tuntia liikenteeseen, hän jatkaa.

Minimissään moottoripyöräkortin saa siis suoritettua kuuden tunnin teoriaopiskelulla ja kuudella ajotunnilla.

Jos B-korttia ei ole, joutuu oppilas käymään lisäksi liikennetunteja. Silloin ajotunteja suoritetaan yhdeksän ja teoriaa 12 tuntia.

– Mutta aika harva tulee ajamaan pelkästään A-korttia niin, ettei olisi B-korttia pohjalla, Helenius kertoo.

Jos nyt, heinäkuun lopulla, päättää toteuttaa haaveet moottoripyöräkortista ja suunnata kurssille, ehtiikö kortin saada vielä tälle kesälle?

– Helposti! Aikaa on vaikka kuinka paljon. Jos nyt aloittaa kurssin, voi kolmen viikon kuluttua jo päästä tien päälle itsekseen, Helenius lupaa. 

Lue myös:

    Uusimmat