Haaveissa moottoripyöräkortti – vieläkö pyörän päälle ehtii tänä kesänä?

Monen haaveissa siintää kesäisin moottoripyöräkortin ajaminen. Mutta mitä moottoripyöräkortin suorittaminen oikein vaatii?

Moottoripyöräkortin suorittaminen käy näppärästi, etenkin, jos takataskusta löytyy jo valmiiksi B-ajolupa, kertoo moottoripyöräkouluttaja Tommi Helenius Haagan autokoulusta.

Ihan ensimmäiseksi kannattaa ilmoittautua autokouluun ja katsoa, missä ja milloin kursseja menee. Suoraan ei pyörän selkään pääse, sillä moottoripyöräkortin suorittaminen aloitetaan aina teoriatunneilla.

– Ennen kuin päästän ketään puikkoihin, on ymmärrettävä edes vähän kaksipyöräisistä, Helenius toteaa.

Jos ajajalta löytyy jo valmiiksi B-ajokortti, selviää teoriaosuudesta kuuden tunnin opiskelulla.

Teoriatunneilla annetaan ohjeet muun muassa ajokorttiluvasta, joka moottoripyöräkuljettajaksi haaveilevalta täytyy löytyä. Aikaisemmin ajokoulut ottivat vastaan oppilaiden ajokorttiluvat, mutta nykyään ne täytyy hakea henkilökohtaisesti suoraan Poliisilta.

– Pääkaupunkiseudulla on huonosti aikoja Poliisille, ja luvan saaminen voi helposti mennä kolmen–neljän viikonkin päähän. Suosittelemmekin kuljettajia asioimaan pienemmillä poliisilaitoksilla, kouluttaja vinkkaa.

Kun teoriatunnit on käyty, päästään moottoripyörän selkään. Minimiajomäärä on 6 tuntia.

– Minulla on sellainen periaate, etten vie oppilasta liikenteeseen, ennen kuin käsittelykokeen tehtävät on suoritettu hyväksytysti, Tommi Helenius kertoo.

– Yritän saada käsittelykokeen tehtävät suoritettua oppilaan kanssa kolmessa tunnissa, sen jälkeen keskitytään kolme tuntia liikenteeseen, hän jatkaa.

Minimissään moottoripyöräkortin saa siis suoritettua kuuden tunnin teoriaopiskelulla ja kuudella ajotunnilla.

Jos B-korttia ei ole, joutuu oppilas käymään lisäksi liikennetunteja. Silloin ajotunteja suoritetaan yhdeksän ja teoriaa 12 tuntia.

– Mutta aika harva tulee ajamaan pelkästään A-korttia niin, ettei olisi B-korttia pohjalla, Helenius kertoo.

Jos nyt, heinäkuun lopulla, päättää toteuttaa haaveet moottoripyöräkortista ja suunnata kurssille, ehtiikö kortin saada vielä tälle kesälle?

– Helposti! Aikaa on vaikka kuinka paljon. Jos nyt aloittaa kurssin, voi kolmen viikon kuluttua jo päästä tien päälle itsekseen, Helenius lupaa. 

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja